Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#åldersbedömningar

Ny policy för ensamkommande – får bo kvar efter åldershöjning

Publicerat onsdag 22 mars kl 05.52
Enhetschefen: "Rättsläget är väldigt spretigt"
(1:39 min)
Socialförvaltningen i Kalmar.
Kalmar kommun har ändrat sina rutiner. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmar kommun har nya rutiner när det gäller ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven. Tidigare fick de flytta ifrån sitt boende direkt – nu får de bo kvar under överklagandetiden.

Flera kommuner har senaste tiden ändrat sin hantering av ensamkommande flyktingungdomar som har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.

Detta gäller bland annat Kalmar kommun, som så sent som i höstas frånsade sig ansvaret för ungdomarna så fort den nya åldern kom. Detta har P4 Kalmar rapporterat om tidigare.

Men numera får Kalmarungdomarna som det här gäller bo kvar fram tills beslutet om att deras nya ålder har vunnit laga kraft - alltså under överklagandetiden och fram tills att överklagandet är hanterat.

Det gäller i alla fall om det inte är uppenbart att ungdomarna är mycket äldre.

Inga klara regler

Det finns fortfarande inga klara riktlinjer för hur sådana här fall egentligen ska hanteras. Kommunerna har ansvar för ensamkommande och staten har ansvar för dem som är över 18 år via Migrationsverket.

Bestämningen av ensamkommandes åldrar har diskuterats mycket, dels på grund av rättsosäkerheten i bedömningarna, dels för att man vill förhindra att vuxna hamnar på boenden som är avsedda för barn och att barn hamnar på boenden som är anpassade för vuxna.

Rättsläget är väldigt spretigt och domarna är också väldigt spretiga. Det gör det svårare för oss som kommun att förhålla sig till hur vi ska agera.

Ta del av mer av P4 Kalmars granskning av systemet med åldersbedömningar i de relaterade artiklarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".