Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hultsfred kritiserar Migrationsverket för brist på dialog

Publicerat söndag 26 mars kl 06.24
Ann-Gret Sillén: Det finns inte någon som helst dialog
(1:37 min)
Robert Nilsson och Ann-Gret Sillén
Robert Nilsson och Ann-Gret Sillén. Foto: Johanna o Jönsson/Sveriges Radio

Hultsfreds kommun känner att de har nått vägs ände i diskussionerna med Migrationsverket angående lägenheter i kommunen. Migrationsverket tycker däremot att diskussionerna går bra.

Trots att Hultsfreds kommun nekar hjälp till nyinflyttade med uppehållstillstånd så har nästan 300 personer flyttat in i kommunen bara i år.

Nu behöver kommunen fler lägenheter och har vänt sig till Migrationsverket som hyr lägenheter till asylsökande, alltså personer som inte har fått ett uppehållstillstånd ännu.

Men det finns inget gehör för problematiken i kommunen från Migrationsverkets sida upplever socialchefen Ann-Gret Sillén.

– Vi tycker att vi tydligt har framfört vårt behov av hjälp och vad vi tycker att man behöver göra. Men vi tycker inte det finns någon som helst dialog just nu.

Kommunen vill ha ett stopp på inflyttningen av personer utan uppehållstillstånd som är i Migrationsverkets regi.

800 nästa år

Det politiska löftet om en jämnare fördelning av asylsökande mellan landets kommuner verkar inte hålla hela vägen. Nästa år beräknas Hultsfred få ta emot över 800 personer.

Robert Nilsson, som är chef för flyktingmottagandet i kommunen, säger att det är befolkningsökningen som är problemet.

– Vi är inte byggda för att hantera den stora volymen människor. Det hade inte spelat någon roll om de kommer från Södertälje, Göteborg eller Syrien. Det är mängden som gör det, säger han.

Vill ha tillbaka lägenheter

Migrationsverket hyr lägenheter i kommunen som är ett billigare alternativ än asylboende. Trots att Hultsfreds kommun har bönat och bett om att få tillbaka lägenheterna för att kunna ge boende till personer som fått sitt uppehållstillstånd och för att kunna satsa på integrationsarbetet har inte bönerna hörts från Migrationsverkets håll.

Men det håller inte sektionschef Jan Ekdahl med om.

– Vi har just nu en pågående dialog tillsammans med Hultsfred där ämnet är bland annat lägenheterna som de vill att vi lämnar tillbaka, säger han.

Hultsfreds kommun menar att Migrationsverket inte ser till helheten och fokuserar mer på att hitta billiga boenden, som lägenheterna i kommunen är, än att låta kommunen fokusera på integrationsarbetet.

– Vårt uppdrag är att lösa billiga boenden men sen så ska vi försöka verka för en så god integration som vi har möjlighet att göra inom ramen för det uppdrag som Migrationsverket har, säger sektionschef Jan Ekdahl.

Snabba fakta om Hultsfred och mottagandet

– Hultsfred införde i december 2016 ett hjälpstopp till personer som kommer till kommunen som har uppehållstillstånd. Detta trots att det bryter mot lagen.

– Hultsfreds kommun skulle på pappret ta emot 0 personer med uppehållstillstånd i år eftersom det skulle bli en jämnare fördelning mellan landets kommuner. Men hittills i år har 279 personer flyttat till kommunen. Det beror på att personer som beviljats uppehållstillstånd och blir kvar i Migrationsverkets boende och väntar på kommunplacering själva väljer att flytta till Hultsfred för att kunna starta med livet.

– Enligt Hultsfreds kommun hade det kunnat lösas genom att alla fick anvisningar lite snabbare och att processen sköts snabbare.

– Hultsfreds kommun hyr ut ett stort antal lägenheter till Migrationsverket som de använder till personer som söker asyl, alltså personer som fortfarande inte fått sitt uppehållstillstånd.

– Nu vill Hultsfred att Migrationsverket ska lämna tillbaka lägenheterna så att de kan användas till de som har uppehållstillstånd.

– Hultsfreds kommun riktar också kritik mot att det fortfarande är en hög koncentration utan uppehållstillstånd som placeras i kommunen. Nästa år beräknas kommunen ta emot över 800 personer.

– Migrationsverket vill satsa på att ha lägenheter eftersom att det dels är billigare än asylboenden men också för att det är bättre levnadsförhållanden. Migrationsverket har avvecklat flera asylboenden runt om i landet och i Kalmar län men behåller lägenheter – bland annat de i Hultsfreds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".