Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogarbete på Emmabodafestivalen bromsas av politikerna

Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 06.06
Kommunalrådet: "Varför ska Emmaboda skriva under innan vi vet vad länet tycker i frågan"
(1:18 min)
Ungdomar i ett tält på Emmabodafestivalen.
Det förekom mycket droger på Emmabodafestivalen. Ungdomarna på bilden har inget med inslaget att göra. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges radio

Efter de senaste årens drogrekord på Emmabodafestivalen skapades en grupp av Länsstyrelsen för att komma till bukt med problemet. Men politikerna skrev aldrig under förslaget.

Förra årets festival i Emmaboda kantades av narkotikabrott. Bland annat har det rapporterats att så många som 20 ungdomar åkte in akut med drogrelaterade psykoser.

Dessutom har flera oberoende källor berättar för P4 Kalmar att det har förekommit drogrelaterade självmord på festivalen.

Därför beslöt Länsstyrelsen för att ta fram riktlinjer tillsammans med bland annat polisen och kommunen för att motverka drogerna på festivalen.

Men Emmabodas kommunpolitiker skrev aldrig under.

Olof Emilsson är samordnare för projektet och han är besviken på att kommunen inte vill ta till hårdare tag:

Det är klart att det är mer tyngd bakom om alla regionala och lokala myndigheter ställer sig bakom när vi diskuterar med arrangörerna.

ANDT – som står för Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak – har bildat en specifik grupp som koncentrerar sig på publika evenemang i Kalmar län. I gruppen finns tjänstemän från polisen, landstinget, Emmaboda och Mörbylånga kommun.

Emmabodafestivalen var gruppens högsta prioritet och man tog fram en rad riktlinjer för att kunna säkra upp festivalen. Nolltolerans mot narkotika, 20-årsgräns för alkoholkonsumtion, avgränsat mellan boende- och festivalområde och så det mest omstridda: att höja åldersgränsen till 18 år.

Men politikerna i Emmaboda skrev aldrig under skrivelsen. Ann-Marie Fagerström (S) som är kommunalråd i Emmaboda säger att man helt enkelt ville att alla kommuner i länet skulle uttala sig.

– Varför ska Emmaboda skriva på innan vi vet vad alla i hela länet tycker i frågan, säger hon.

Men det handlar ju specifikt om Emmabodafestivalen, varför ska då alla kommuner i länet tycka till om det?

– Emmabodafestivalen ska vi tycka till om men det är barn från hela länet och hela landet som kommer dit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".