Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hultsfred och Högsby kan få bevattningsförbud i maj

Publicerat lördag 15 april kl 09.30
VA-chefen Lars Lundgren: Det kan inte bli total sinat
(1:52 min)
Emån vid Mörlunda 13 april 2017
1 av 2
Emån vid Mörlunda. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Lars Lundgren, VA-chef i Hultsfred Högsby
2 av 2
Lars Lundgren, VA-chef i Hultsfred Högsby. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Hultsfred, Högsby och Vimmerby kommuner riskerar att drabbas hårdast om det blir en torr sommar i år. I Hultsfred och Högsby planerar man för ett bevattningsförbud från 1 maj.

– Då har vi gjort vad som går att göra, jag känner inte att det ska bli totalt sinat så att vi inte har något vatten, säger Lars Lundgren, som är VA-chef i Östra Smålands kommunalteknikförbund som omfattar Hultsfred och Högsby.

På tisdag 18 april väntas förbundsledningen fatta beslut om ett bevattningsförbud från 1 maj. Protokollet ska justeras direkt och på onsdag är planen att kommunen går ut med en första information.

Förbudet innebär att man inte får vattna med trädgårdsslang, avvända kommunalt vatten till biltvätt på hemmaplan eller fylla sin pool med kommunens vatten.

Kan behöva köra med tankbilar

Dessutom finns en nödvattenplan som bland annat innebär att man kan transportera vatten från den största vattentäkten i Hultsfredsdeltat till områden som har brist.

– Det är flera års dålig påfyllnad av kommunens grundvattenmagasin som gör sig gällande nu, säger Lars Lundgren.

Han tror att bevattningsförbudet i kombination med ett stillat flöde i Emån kan räcka för att området ska klara perioden som väntar. Men det krävs samarbete.

- Om Emåförbundet som sköter regleringen åt Södra kan försöka stilla upp flödena lite och vi har en framförhållning där och alla hjälps åt, så tror jag nog vi kan klara det här, säger Lars Lundgren.

10 år sedan senaste förbudet

Förra gången det infördes bevattningsförbud i kommunerna var 1996. Då fick det inte så stor effekt men nu hoppas Lars Lundgren att kommuninvånarna ska dra sitt strå till stacken och verkligen försöka spara vatten.

Även om bevattningsförbudet är begränsat till 30 september så är Lars Lundgren övertygad om att alla måste ändra sitt sätt att använda vattnet för all framtid.

- Jag tror att man mer och mer börjar förstå det här, säger han.

I Vimmmerby kommer man "sannolikt att få problem med vattentillgången om det blir en torr sommar som förra året". Kim Tietze, som är VA-chef på Vimmmerby Energi och Miljö, skriver i ett mailsvar till P4 Kalmar att det kan komma ett bevattningsförbud där också.

- Vi jobbar därför nu med att ta fram planer för hur vi ska säkra vattentillgången båda på kort och på lite längre sikt. Detta innefattar bland annat att vi tittar på hur vi kan utnyttja befintliga vattentäkter bättre och att vi även letar efter nya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".