Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Granen vinner mark – men det kan straffa sig i längden

Publicerat torsdag 11 maj kl 06.19
Växer sämre än tall på torr mark
(1:30 min)
Älg på kalhygge
Älgar och hjortar äter upp de små tallplantorna. Därför planterar markägare inte mycket tall. Foto: Johan Gunséus/TT

Granen tar över skogarna allt mer i södra Sverige. Det riskerar att på sikt ge lägre virkesproduktion och mer insektsskador eftersom granar inte växer lika bra som tallar på torr mark.

I Hova i Västergötland planterar skogsentreprenören Karl-Gunnar Gustavsson i vår runt 150 000 skogsplantor med sin firma. Mindre än tio procent är tall, resten är gran.

– Vi skulle helst ha satt gran i de lägre partierna och tall på höjderna där det historiskt finns tall. Det står ju kvar en del tallar här. Men vi har ett väldigt hårt betestryck här så vi har inte en chans att få upp tall, säger Karl-Gunnar Gustavsson.

Enligt Karl-Gunnar Gustavsson vågar markägarna inte plantera tall eftersom älgar och hjortar äter upp de små tallplantorna. Därför planteras gran på marker där den egentligen inte trivs. Det kan straffa sig.

– Den största risken är givetvis att man kommer att få en lägre produktion, och i värsta fall kanske man inte får någon avkastning av timmer alls därför att man måste förtidsavverka beståndet, säger Bo Karlsson, expert på granförädling på Skogsforsk.

– En annan risk är ju att man kan få insektsskador. Vi ser ju med allt varmare väder allt mer barkborreskador. Det kanske blir flera barkborregenerationer per säsong. Träd som inte mår bra blir lättare angripna av insekter, fortsätter Bo Karlsson.

Skogsägarorganisationen Södra har de senaste åren förmedlat 87 procent granplantor och 12-13 procent tall till sina medlemmar.

– Vi är otroligt bekymrade över att vi inte får upp tallen på rätt ställen. På kort sikt behöver man minska viltstammarna får att få den balans vi är ute efter, säger Göran Örlander, strateg för hållbart skogsbruk på skogsägarorganisationen Södra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".