Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlig telefonavlyssning nytt bevis i Kalamarkfallet

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 11.39
"Vill visa upp rekonstruktionsfilm"
(2:09 min)

Hemlig avlyssning av samtal mellan huvudvittnet och två andra personer är nya bevis mot Kaj Linna i Kalamarkfallet. Åklagaren lämnade i dag in kompletterande uppgifter inför rättegången som ska börja den 16:e maj.

Åklagaren vill också visa upp bevis från en rekonstruktion som gjordes i samband med en resningsansökan 2010.  

I april 2004 attackeras två bröder på sin gård i Kalamark, utanför Piteå. Den ena mördas brutalt medan den andra brodern skadas svårt. I december samma år döms Kaj Linna för brottet mot sitt nekande. I brist på teknisk bevisning väljer Luleå tingsrätt att tro på åklagarens huvudvittne "Nils" som pekar ut Linna.

Linna ska, enligt "Nils", ha berättat att han tänkte råna bröderna och "Nils" ska vid något tillfälle innan överfallet ha kört omkring med Linna i området för att försöka avvärja rånet. Hovrätten fastställer domen i mars 2005. 

Linna och hans försvarare, Kalmaradvokaten Thomas Magnusson, har vid upprepade tillfällen ansökt om resning i fallet och lyckades i december 2016. I sitt resningsbeslut skriver Högsta domstolen att nya uppgifter gjort att trovärdigheten på det vittne som pekat ut Linna måste ifrågasättas. 

”Den osäkerhet som nu har uppkommit när det gäller tilltron till och tillförlitligheten av [Nils] uppgifter får betydelse för bevisvärdet av hans utsaga", skriver Högsta domstolen. 

Några månader efter resningsbeslutet grips huvudvittnet för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån. Han släpps efter förhör och avskrivs så småningom från utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".