Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Succé för meröppet bibliotek i Ölands Köpstad

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 05.52
Tanken är att införa samma sak på filialerna i Mörbylånga och Degerhamn
(2:43 min)
June Söderström bibliotekschef i Mörbylånga kommun utanför den ena ingången till biblioteket i Ölands Köpstad.
June Söderström bibliotekschef i Mörbylånga kommun utanför den ena ingången till biblioteket i Ölands Köpstad. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Satsningen på meröppet i det nya biblioteket i Färjestaden har blivit en succé. Av knappt 100 000 besök på ett år har nästan 8 000 besök gjorts under meröppettiden och biblioteket har fått betydligt fler låntagare.

– Man har ju tillgång att kunna komma in här dygnet runt i stort sett. Om vi säger att det är stängt och jag kommer in och vill låna en bok så kan man fixa det, och lämna igen böcker och sätta sig och läsa tidningen. Det är perfekt service, säger Conny Bäckström som är en av de 2003 personer som har skaffat ett meröppet-kort till biblioteket i Ölands köpstad sedan det invigdes 16 april förra året.

I början var det öppet från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Efter önskemål från besökarna utökades öppettiderna vid årsskiftet så nu kan man komma in vid sju på morgonen och stanna till tio på kvällen även om det inte är bemannat.

Från bibliotekets sida har man gjort allt man kan för att kunna erbjuda service och trygghet under de obemannade timmarna; stängningstiden är densamma som hos ICA-butiken i Ölands Köpstad och en dekal med telefonnumret till Ölands bevakningstjänst sitter vid de båda ingångarna.

Under en period var det lite stökigt vid en av ingångarna men då sattes fler väktare in i köpcentret, berättar June Söderström som är bibliotekschef för P4 Kalmar.

Även låntagarna har tagit sitt ansvar under året, ingen har snott med sig böcker utan att låna dem.

– Nej, och vi har väldigt ärliga låntagare så har någon gjort det så har de faktiskt kommit tillbaka och sagt att "jag vet inte om denna blev riktigt utlånad". Så vi kan inte säga att vi kan se något svinn. Och nu har vi ju larmsystem också, säger June Söderström.

Tanken är att man ska införa meröppet på filialerna i Mörbylånga och Degerhamn också, men nu när Mörbylånga kommun måste spara kommer det nog att dröja lite. Och bygget av ett helt nytt bibliotek lär dröja mer än fem år, tror June Söderström. För lösningen i Ölands Köpstad är egentligen tillfällig men de fem år som det var tänkt att man ska vara här kommer säkert att bli fler.

Kanske är det bara bra för det har över huvud taget gått väldigt bra för biblioteket i Färjestaden sedan flytten ner till Ölands köpstad. Antalet utlån har ökat från knappt 60 000 till drygt 80 000 på ett år och antalet besökare totalt har ökat från drygt 60 000 till nästan 100 000 det senaste året. Och jämfört med tidigare år, då man fått ungefär 200 nya låntagare om året, har man fått 1 200 nya låntagare sedan april 2016.

En av dem är Sharon Sandell:

– Jag lånade inte böcker alls, jag köpte böckerna förut, säger hon, som slank in på bibblan med kundvagn och allt idag.

– Jag lånar böcker en gång i månaden nu ungefär. Det är väldigt smidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".