Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges första drönarområde störst i Europa

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 08.14
Blir ett 24 kvadratmil stort testområde norr om Västervik
(2:15 min)
Drönare som söker vattenläckage i Västervik. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
1 av 4
Drönare som söker vattenläckage i Västervik med ny teknik. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Flygfältet i Västervik blir nationellt centrum för drönare och obemannade farkoster. Foto: Peter Weyde, SR
2 av 4
Flygfältet i Västervik blir nationellt centrum för drönare och obemannade farkoster. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Gustav Gerder, fotograf och testpilot av drönare testar nya sätt att mäta vätskor från luften. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
3 av 4
Gustav Gerder, fotograf och testpilot av drönare testar nya sätt att mäta vätskor från luften. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Drönares teknik i olika miljöer ska utvecklas med ett nationellt center. Foto: Peter Weyde, SR
4 av 4
Drönares teknik i olika miljöer ska utvecklas vid det nya nationella centret. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

Sverige ska få sitt första nationella testområde för drönare och utveckling av teknik kring obemannade luftfarkoster.

Det 24 kvadratmil stora området finns norr om Västervik där flygplatsen blir bas. Martin Rantzer är vd på forskningsföretaget SICS East Sweden som arbetar tätt med Linköpings universitet. Han säger att det är från luften man kan utveckla nya tekniker såväl till sjöss som på land.

– Framförallt vill vi hitta nya applikationer inom skogsbruk och jordbruk, men även sjönäringarna. Sedan spanar vi också på järnvägen för att se om vi kan hitta nya tillämpningar. 

Innovationsmyndigheten Vinnova ger 8 miljoner kronor i stöd under fyra års tid. Därutöver har externa bolag satsat ytterligare 12 miljoner kronor.

I sommar inväntas tillståndet från Transportstyrelsen som garanterar verksamheten, detta i ett område som omfattar samtliga svenska terrängtyper utan fjäll.

– Området är fyra gånger sex mil. Det kommer att vara det största i Europa. Vi siktar nu på att här kunna flyga mycket högre än vad man kan på andra ställen, säger Martin Rantzer. 

– Normalt flyger man högst 120 meter medan vi sökt tillstånd för flygning ända upp till 2 000 eller 2500 meter. 

Huvudfokus är att utveckla nya tekniker för natur- miljö och jordbruk. Och även om man är i startgroparna har projektledare Åke Sivertun redan märkt av ett internationellt intresse.

– Så fort som detta blev känt har vi fått kontakt med Frankrike, Österrike och Tyskland. Det är unikt att man har ett område som är så pass glest befolkat och så lite flygverksamhet. Här finns det varken militära eller civila flygzoner. Så det finns ingen risk att det ska kollidera med några andra sådana flygplan.

Drönarverksamhet kan på sikt kräva nya juridiska beslut. I höstas var det förvaltningsdomstolen som kom fram till att kameror på drönare behöver särskilt tillstånd, något som påverkat verksamheten.

I augusti förväntas riksdagen besluta att drönare inte ska omfattas av kameraövervakningslagen. Men det finns andra aspekter som måste belysas. Det anser Mattias Sundin som är riksdagsledamot för Liberalerna.

– Det är väldigt viktigt att vi nu får "drönarsyn" på det här området, att vi ser efter vad som kommer nu framöver. För fler och fler drönare bär grejer och kanske bär de människor framöver. Och det kommer att krocka med massor av regelverk och lagstiftningar. Vi ska se till att den här verksamheten kan växa fram, säger han.

– Då behöver vi se vad som kan komma i verksamheten och röja undan hinder, så att det inte blir som i höstas, att det bara "smäller in i väggen", säger Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".