Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kalmar granskar

Skarp kritik mot Länsmusikens representation och resor

Publicerat söndag 21 maj kl 20.00
Handlar om hundratals resor – och ofta är syftet inte förklarat
(1:03 min)
Peter Högberg på sitt kontor i landstingshuset
Peter Högberg Foto: Annelie Frank

"Det har vuxit fram en kultur där resor, representation och hotellövernattningar blivit självklarheter." Det säger Peter Högberg, ordförande i Länsmusiken, efter den granskning av deras kostnader som P4 Kalmar gjort.

Kalmar läns musikstiftelse finansieras med anslag från Landstinget och Statens kulturråd – alltså med skattemedel.

Styrelsen har anlitat en extern konsult som har genomlyst organisationen och som kommer med skarp kritik på flera punkter. Det handlar om ledarskapet, om den ekonomiska styrningen och om omfattningen av representation och resor.

Organisationen måste få en högre medvetenhet om kostnader och dessutom saknas policy för representation resor, slår konsulten Eric Sjöström fast i sin rapport.

Sedan 2013 har det varit minus i bokslutet men länsmusikchefen Kjell Lindström och orkesterchefen Per-Göran Olsson har fortsatt att representera, resa och bo på hotell i samma utsträckning som tidigare.

P4 Kalmars har tittat på representation, resor och hotellnotor kopplade till de båda cheferna och kan konstatera att de båda haft cirka 100 hotellövernattningar vardera per år och i bokföringen saknas ofta förklaringar om syfte med resorna.

"Det är inga nöjesresor."

– Den förklaring jag har fått av Kjell Lindström är att det handlar om jobbrelaterade resor. Det är inga nöjesresor, säger ordföranden Peter Högberg.

Styrelsen har nu satt stopp för kulturen som hade vuxit fram med resor och hotellövernattningar sedan många år tillbaka, och där ingen egentligen ifrågasatte vart cheferna åkte och varför.

Länsmusikchefen Kjell Lindström och tidigare orkesterchefen Per-Göran Olsson har båda avböjt att kommentera vår granskning.

Fakta: Länsmusiken

Kalmar läns musikstiftelse bildades 1988 av Kalmar läns landsting. Under ett antal år ansvarade Regionförbundet i Kalmar län för verksamheten men sedan 2016 är Landstinget i Kalmar län återigen huvudman.

Stiftelsens verksamhet finansieras av skattemedel och pengarna kommer mestadels från Kalmar läns landsting och från Statens kulturråd. I 2017 års budget är anslagen sammantaget på 17 952 000 kronor.

Länsmusiken i Kalmar län har sedan många år drivit kammarmusikorkestern Camerata Nordica som nått stora framgångar såväl nationellt som internationellt. Orkestern är sammansatt av några fast anställda musiker och ett antal frilansmusiker som knyts till verksamheten för olika projekt och turnéer.

Stiftelsen har också stor barn- och ungdomsverksamhet i länet och driver sedan ett par år också utvecklingsprojektet Talent coach som hjälper unga lovande musiker från Kalmar län att nå ut med sin musik.

Chef sedan 21 år tillbaka är Kjell Lindström, som går i pension den 1 september i år. Per-Göran Olsson har haft titeln orkesterchef och han har redan gått i pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".