Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kalmar granskar

Dålig ekonomi stoppade inte länsmusikchefernas krogbesök

Publicerat måndag 22 maj kl 20.50
Ordföranden Peter Högberg: "Jag kontrollerade inte så noga"
(1:48 min)
Länsmusikens skylt mot en tegelvägg.
Länsmusiken. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Resor, hotellnätter och representation har präglat kulturen inom Kalmar läns musikstiftelse under många år. När styrelsen upptäckte hur det stod till stoppades resandet och i princip all representation.

I P4 Kalmars granskning av Kalmar läns musikstiftelse, länsmusiken, syns tydligt kulturen som råder kring resor och representation. För 2014 och 2015 har restaurangbesöken för de båda cheferna Kjell Lindström och Per-Göran Olsson kostat drygt 94 000 kronor.

I summan ingår kostnader för mat till orkestern vid turnéer och liknande, men här syns också representation där kvitton saknas och där länsmusikchefen gått på restaurang en lördagskväll klockan 21.50 och bokfört det som representation.

– Jag kan ju tycka, när jag får det slängt såhär rakt i ansiktet, att det verkar besynnerligt. Jag skulle behöva fråga Kjell Lindström om det här. Vad var syftet, vilka var med, varför man gjorde det en lördagskväll, säger länsmusikens ordförande Peter Högberg.

Det är han, som i egenskap av ordförande, attesterar länsmusikchefens fakturor, men vid tillfället då den här krognotan skulle godkännas så ställdes aldrig några frågor.

– Jag var så pass ny på posten som ordförande då, det var en av de första räkningarna jag fick, så jag gjorde inte det. Jag kontrollerade inte så noga i början. Jag litade på att allt var ok. Nu är jag mer noggrann, säger Högberg.

Länsmusikchefen Kjell Lindström och tidigare orkesterchefen Per-Göran Olsson har båda avböjt att kommentera P4 Kalmars granskning.

Fakta: Länsmusiken

Kalmar läns musikstiftelse bildades 1988 av Kalmar läns landsting. Under ett antal år ansvarade Regionförbundet i Kalmar län för verksamheten men sedan 2016 är Landstinget i Kalmar län återigen huvudman.

Stiftelsens verksamhet finansieras av skattemedel och pengarna kommer mestadels från Kalmar läns landsting och från Statens kulturråd. I 2017 års budget är anslagen sammantaget på 17 952 000 kronor.

Länsmusiken i Kalmar län har sedan många år drivit kammarmusikorkestern Camerata Nordica som nått stora framgångar såväl nationellt som internationellt. Orkestern är sammansatt av några fast anställda musiker och ett antal frilansmusiker som knyts till verksamheten för olika projekt och turnéer.

Stiftelsen har också stor barn- och ungdomsverksamhet i länet och driver sedan ett par år också utvecklingsprojektet Talent coach som hjälper unga lovande musiker från Kalmar län att nå ut med sin musik.

Chef sedan 21 år tillbaka är Kjell Lindström, som går i pension den 1 september i år. Per-Göran Olsson har haft titeln orkesterchef och han har redan gått i pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".