Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya landshövdingen: "Är en dröm"

Uppdaterat torsdag 18 maj kl 16.20
Publicerat torsdag 18 maj kl 11.03
Hör nya landshövdingen Thomas Carlzons egna ord om utnämningen
(5:30 min)
Thomas Carlzon i skjorta framför växt.
Thomas Carlzon. Arkivbild. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Kalmar län har fått en ny landshövding idag. Han heter Thomas Carlzon, är född och uppvuxen i Älmhult och har 45 år på Ikea bakom sig, bland annat som vd för Ikea AB.

Regeringen fattade beslut 9.40 i morse och redan idag på förmiddagen var Thomas Carlzon på plats för att träffa personalen på Länsstyrelsen i Kalmar och kolla in sin nya bostad på residenset mitt i stan. Han ska nu göra sin längsta flytt hittills i livet, från Älmhult till Kalmar.

Thomas Carlzon och familjen, hans fru och deras två döttrar som pluggar på universitetet i Växjö, kommer delvis att bo kvar i den småländska idyllen i Stenbrohult. Dessutom har familjen sommarstuga på Öland där Thomas har tillbringat en vecka varje sommar sedan han var fem år.

– Jag älskar Öland och Kalmar och jag har varit i Västervik mycket på somrarna också, det är en fantastisk dröm, säger Thomas Carlzon.

Under de elva månader som gått sedan Stefan Carlsson fick sluta som landshövding har fler personer troligen fått frågan men av olika skäl inte tagit jobbet. Thomas Carlzon fick frågan strax före påsk och för honom var det ingen tvekan, efter att han hämtat sig från chocken.

– Helt oväntat, helt oväntat. Jag satt i bilen på väg hem från Halmstad och då ringde telefonen. Och så sade de "vi har ett erbjudande, vi vill förordna dig till landshövding i Kalmar", "ett ögonblick" sade jag "jag måste parkera", berättar Thomas Carlzon och skrattar.

Han fick sedan be den person som ringde från regeringen att repetera erbjudandet två gånger. Men efter en kort tids eftertanke och diskussioner med familjen var det ingen tvekan.

– Och då bor man i en familj som man verkligen kan stämma av med, konstaterar han.

Vad känner du nu då?

– Jag är väldigt stolt och känner en ödmjukhet inför det här uppdraget. Att få bli landshövding för Kalmar län är en dröm. Vad kan man önska sig mer när man är Smålandsvän? frågar han sig idag.

Jag älskar Öland och Kalmar och jag har varit i Västervik mycket på somrarna också, det är en fantastisk dröm.

Thomas Carlzon har arbetat 45 år inom Ikea. Han började med att köra kundvagnar på parkeringen, gick vidare inom koncernen bland annat via en intern femårig entreprenörsutbildning, och slutade som vd för Ikea AB för ett år sedan ungefär. Sedan dess har han arbetat med familjeföretaget Carlzon Coaching & Consulting där han har utvecklat sina ledarskapsfilosofier.
Det handlar bland annat om en helig fyrklöver för balans i tillvaron, med jämvikt mellan jobb, hälsa, fritid och familj. Och ett värdebaserat/hållbart ledarskap.

– Det gäller att titta på de värderingar man bygger sin kultur på. Ödmjukhet, enkelhet, tillit och så vidare, säger Thomas Carlzon, som inte vill kommentera avslöjandena kring förre landshövdingen Stefan Carlsson över huvud taget. Avslöjanden som innebar att förtroendet för landshövdingen skadades så pass allvarligt att han fick sluta.

Men Thomas Carlzon försäkrar att honom kan vi lita på, där finns inga skelett i garderoben.

– Ni får nog stå ut med mig, säger han, med ett öppet leende.

Ingen erfarenhet av myndighetsarbete

Thomas Carlzon, som börjar sitt nya jobb den 1 juni, fyller 62 år i höst och förordnandet gäller tills den dag han fyller 65. Där efter har han möjlighet att fortsätta till 67 om han vill.

Han har ingen egen erfarenhet av myndighetsarbete sedan tidigare men det ser han enbart som en fördel. Han refererar till sina erfarenheter från styrelsen för Linnéuniversitetet där var han en av drivkrafterna bakom satsningen på en ökad samverkan mellan utbildningarna inom teknik, ekonomi och design.

I ett framgångsrikt företag är samverkan över gränserna en nödvändighet. Och där ser Thomas Carlzon stora möjligheter för Kalmar län, bland annat näringslivet.

– Dels har vi universitetet som kanske många tycker att det känns lite farligt att gå till, men där kan jag hjälpa till att öppna upp. Näringslivet behöver träffa akademin och den politiska strukturen, säger Thomas Carlzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".