Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Experten: Så kan Kalmar FF jobba för att förbättra skadeläget

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 16.51
Widar Berggrens analys: Vill se större fysteam och mer hjälp utifrån
(6:03 min)
Widar Berggren, kiropraktor och vd på Functional Unit.
Widar Berggren, kiropraktor och vd på Functional Unit. Foto: Johan Björling/Sveriges Radio.

Kalmar FF har i princip en hel startelva på sin skadelista. Kiropraktorn Widar Berggren menar att allsvenska fotbollslag kan bli bättre på det förebyggande arbetet.

Det är inte bara på planen som det går trögt för Kalmar FF, även vid sidan om är det kämpigt. I princip en hel startelva är indisponibel på grund av skador och sjukdomar.

Röster höjs nu för att KFF måste analysera läget på djupet. Hur kan det komma sig att så många spelare blir skadade? Handlar det om slumpen, om otur, eller finns det något i Kalmar FF:s sätt att jobba med den fysiska delen som behöver rättas till?

Widar Berggren är kiropraktor och vd på Functional Unit med stor erfarenhet av att jobba med skador bland elitidrottare på hög internationell nivå.

Nu knyter man oftast upp personer så de tillhör laget, jag tycker det skulle vara intressant om man köpte in kunskapen externt.

Han betonar att han inte har någon detaljerad insyn i hur Kalmar FF jobbar, men han har flera synpunkter på hur det fungerar generellt i fotbollsvärlden.

– Ja, när det gäller lagidrott har man inte riktigt hängt med att träna folk individuellt, man tränar laget före jaget. Man kanske har en fystränare på 20 personer som tränar samtidigt, säger Widar Berggren och fortsätter:

– Jag ser ett stort behov av att träna varje individ med en tränare i taget.

Vilket kostar pengar?

– Ja, det är kul att du säger det. Det är nästan alltid det första man säger. Men när det kommer upp skador finns det nästan obegränsat med pengar, man kan köra iväg nyckelspelare till USA och så.

Så när skadan väl är skedd är man beredd att betala, men för att det inte ska bli någon skada är man inte lika sugen?

– Ja, det är det som är problemet, att det uppstår skador.

Widar Berggren menar också att det kan finans vinster i att förändra organisationerna runt lagen.

– Nu är fysteamen ganska stereotypa. Man har någon fysperson som har någon handsbehandling, ofta naprapat, kiropraktor, sjukgymnast, sen har man någon som sköter fysträningen och lite andra specialare som målvaktstränare och så vidare. Jag tror att man skulle kunna bygga ett större team runt omkring, men också att teamen blir bättre på att prata med varandra.

– Det spelar ingen roll om du har världens bästa sjukgymnast om du har en fystränare som gör att spelarna blir obalanserade och går sönder.

Berggren är också kritisk till att staben som jobbar med spelarnas fysik och hälsa blir en del av laget, han menar att det finns vinster i att anlita företag och personer utifrån.

– Nu knyter man oftast upp personer så de tillhör laget, jag tycker det skulle vara intressant om man köpte in kunskapen externt. De tillhör inte laget och är med i laget, utan kommer externt för träning och rehabilitering.

Inte konstgräsets fel

En av de möjliga förklaringarna som lyfts till Kalmar FF:s skadekris är underlaget på konstgräsplanen Gasten, där laget ofta tränar. Den förklaringen är Widar Berggren tveksam till.

– Det kan vara lite för enkelt att skylla på ett underlag. Är underlaget tufft att springa på kanske man får begränsa den mängden. Det brukar sällan vara så enkelt att man pekar ut en faktor. Min erfarenhet är att det handlar mer om organisationen och kulturen.

Vad säger du om att träna hårdare?

– Kanske smartare. Om du tränar hård, måste du vila mer. Det är en myt att de som är bäst är de som tränar hårdast. De som håller i längden är de som kan träna närmast hårdast och samtidigt tar hand om sin återhämtning.

Hör Widar Berggren berätta mer om hans syn på elitlagens tränings- och rehabfilosofier i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".