Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svampodlare ser ökat intresse för närproducerat

Publicerat söndag 18 juni kl 20.25
Benny Axeborg förklarar hur det går till att odla champinjoner
(2:45 min)
Benny håller upp champinjon framför odling
1 av 2
Benny Axeborg visar upp champinjoner från odlingen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Fem ton champinjoner i månaden kommer från Bäckebo Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
2 av 2
Fem ton champinjoner i månaden kommer från Bäckebo Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Intresset för att handla närodlat ökar. Det märker Kalmar läns enda producent av champinjoner.

I samhället Bäckebo i Nybro kommun finns vad som tidigare kallades Kulturmacken, en gammal mack, utmed väg 125.

Där odlas numera champinjoner. På 130 kvadratmeter odlas fem ton champinjoner i månaden. Produktionen har hela tiden ökat, företaget har funnits sedan 1992.

– Vi märker ett ökat intresse för champinjoner odlade på hemmaplan. Det är ju framtiden, säger Benny Axeborg, som driver företaget.

Konsumenterna har blivit mer villiga att betala mer för att få grönsaker som är närodlade. Vi frågar mer om det i butikerna och handlarna lyssnar på konsumenternas önskemål.Konkurrensen främst från odlarna i Polen är svår. 

– Polackerna är stora och det är klart att det är tufft, säger Benny Axborg.

Om fem år tror han att försäljningen av champinjoner i butik förändras. Då kommer det mesta som säljs av champinjoner vara förpackat i blå plastaskar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".