Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nybro

Väktare tas in när poliser försvinner: "Tillfällig lösning på akut problem"

Publicerat tisdag 5 september 2017 kl 20.00
Säkerhetschefen i Nybro: Problem i dag sprids mycket snabbare på sociala medier
(1:16 min)
Väktare. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Allt färre poliser på gatorna och ett hårdare klimat i sociala medier spelar stor roll i att Nybro kommun använder sig av väktare vid allt fler tillfällen.

P4 Kalmar har tidigare rapporterat om att kostnaderna för väktarna ökar i alla länets kommuner.

I Nybro har man för tillfället ett trygghetsskapande projekt i centrum där väktare patrullerar på nätterna.

Men enskilda händelser har också krävt att kommunen har satt in väktare för kortare perioder, bland annat på Åkrahällskolan i samband med drunkningsolyckan.

Men frågan är varför behovet av väktare i kommunen har ökat? Thomas Lundberg är säkerhetschef i Nybro kommun och han säger att det dels beror på polisens minskade närvaro – men också på sociala mediers allt större roll i samhället.

– Den polisiära närvaron är en del av det. Men det är absolut inte allt. Det sprids mycket snabbare när vi har problem i dag på sociala medier. Det piskas upp väldigt snabbt, allting går väldigt fort. Vi hinner inte sätta oss ner och tänka på samma sätt som vi gjorde förut, säger han.

Thomas Lundberg menar alltså att samhällsklimatet ser annorlunda ut i dag. Att stämningen i kommunen hettar till mycket fortare, mycket tack vare sociala medier.

Att sätta in väktare handlar också om att öka känslan av trygghet som vid det större projektet i kommunens centrum där väktare patrullerar.

Men säkerhetschefen betonar också att väktare inte är en långsiktig lösning på problemet, utan att kommunen kommer att behöva titta på andra trygghetsskapande åtgärder.

– Det kanske är så att vi får titta på hur våra byggnader ser ut, hur skalskyddet ser ut och sådana saker, säger Thomas Lundberg.

Om man bor i Nybro kommun och hör om alla dessa tillfällen när väktare sätts in överallt, så kanske bara det i sig skapar oro?

– Ja, men så är det. Och jag har full förståelse för att man tycker att det är konstigt och att det händer mycket saker. Men Nybroborna ska inte se det här som att nu ska vi ha väktare i hela staden och på varenda skola och på varenda kommunal inrättning framöver, säger han och fortsätter:

– Det här är en tillfällig lösning för att hantera ett akut problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".