Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Emmaboda

Miljonupphandlingar gjordes utanför lagen i Emmaboda

Publicerat onsdag 13 september 2017 kl 16.24
Ansvarig politiker: "Det är ingenting som vi är stolta över"
(1:31 min)
Emmaboda kommunhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nära 3,5 miljoner kronor – så mycket har en byggnadsrådgivare tagit betalt av Emmaboda kommun – utan att en offentlig upphandling gjorts.

Emmaboda kommun har hamnat i blåsväder sedan det kommit fram att man har anlitat en byggnadsrådgivare för kommunala byggen till en summa på närmre 3,5 miljon kronor – utan att det har gjorts en offentlig upphandling.

Det är ingenting som vi är stolta över.

Alltså helt i strid med Lagen om offentlig upphandling, LOU. Det här granskas i nuläget av Konkurrensverket.

Det var 24Emmaboda som rapporterade om det här redan i maj och under tisdagen berättade tidningen Barometern att det har kommit in en polisanmälan som rör händelsen. Tre personer i kommunen ska vara polisanmälda – men exakt brottsrubricering och vilka det är står oklart i nuläget.

"Det är tjänstemännens ansvar"

Per Sigvardsson (S) är ordförande i teknik- och fritidsnämnden, den nämnd som hade ansvar för de upphandlingar som nu granskas.

– Jag hoppades ju på att det inte var sant från början men det är det tydligen. Och det är ingenting som vi är stolta över, säger han.

Per Sigvardsson menar att politikerna inte själva är med i upphandlingar. De bestämmer vad som ska göras medan det är tjänstemännen som bestämmer hur det ska göras, enligt honom.

De har haft dålig koll från tjänstemannahåll på vilka summor det har handlat om.

Den förvaltningschef som hade ansvaret för de här upphandlingarna är alltså den person som är ansvarig över att det sker på rätt sätt och det är ett ansvar politikerna inte lägger sig i, enligt Per Sigvardsson.

– Vi har gjort jättemånga byggen och han har skött det här oklanderligt. Kanonduktig kille har det varit.

Nästan tre miljoner för mycket

Vad är det som har gått fel den här gången då?

– Jag tror att man har fått löpande räkningar och sen har man inte räknat ihop totalen.

Men det är ju ganska mycket pengar som det går över vad som står i Lagen om offentlig upphandling. Nästan tre miljoner?

– De har haft dålig koll från tjänstemannahåll på vilka summor det har handlat om, säger Per Sigvardsson.

Den förvaltningschefen som var med i upphandlingarna som nu granskas slutade självmant innan felen uppdagades. Och det har inget att göra med det som nu har hänt, enligt Per Sigvardsson.

För att undvika att liknande saker händer i framtiden så har den nya förvaltningschefen fått utbildning i lagen om offentlig upphandling.

– Så jag förutsätter att det här aldrig kommer att ske igen, säger Per Sigvardsson.

En förtroendefråga mellan tjänstemän och politiker

Han säger också att han har lärt sig att man inte ska överskrida lagen om offentlig upphandling.

Men det hela har också lett till en form av förtroendefråga mellan politiker och tjänstemän i Emmaboda kommun.

– Det handlar ju om vi kan lita på våra tjänstemän eller inte. Jag har den inställningen att man kan lita på människor. Jag förutsätter att de gör rätt, det skulle ju vara hemskt om man misstrodde människor i stället. Då kan man ju aldrig jobba i en förvaltning.

Det här är Lagen om offentlig upphandling i korthet

Offentlig upphandling innebär de uppköp som en myndighet gör. Det kan handla om varor, tjänster eller kontrakt.

Enligt lagen så måste myndigheten utannonsera inköpen så flera företag har chansen att lägga sina anbud. Enligt lagen så ska alla inköp som ska göras på över cirka 500 000 kronor läggas ut.

Det är Konkurrensverket som ser till att svenska myndigheter ska följa lagen om offentlig upphandling. Om en myndighet, exempelvis en kommun, inte följer lagen så kan de behöva betala en avgift.

Det finns fem viktiga regler att följa för en myndighet när de köper in varor eller tjänster:

1. Icke-diskriminering

Alla företag har lika rätt att vara med vid en offentlig upphandling och man får inte diskriminera ett företag för att företaget kommer från ett annat land, annan region eller kommun. Myndigheten får inte välja ett företag bara för att det ligger geografiskt nära.

2. Likabehandling

Myndigheten ska behandla alla företag lika i en offentlig upphandling. Alla företag ska alltså få tillgång till samma information om upphandlingen och i samma tid.

3. Transparens

Myndigheten ska informera om upphandlingen och informationen ska vara lätt för alla företag att veta vad myndigheten vill ha. Det ska också framgå tydligt hur myndigheten tänker vid valet av ett speciellt företag.

4. Proportionalitet

När myndigheten gör en upphandling säger myndigheten vilka krav myndigheten har på den vara eller tjänst som myndigheten vill upphandla. Dessa krav ska inte vara omöjliga att följa för ett företag. En myndighet får heller inte upphandla mer än vad som behövs och kraven får inte vara fler eller mer detaljerade än vad som krävs.

5. Ömsesidigt erkännande

När ett EU-land har gett ett företag ett intyg eller ett certifikat gäller intyget eller certifikatet också i alla de andra länder som är med i EU och i ESS-samarbetet.

Fakta: Konkurrensverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".