Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Billigare att köpa bostadsrätt i oktober

Publicerat onsdag 15 november kl 07.01
Lägenhetshus. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Priserna på bostadsrätter sjönk i oktober, visar nya siffror. Ett totalt prisfall på 10-15 procent är inte orimligt, anser bostadsforskaren Mats Wilhelmsson.
– Det kan man förvänta sig på en marknad som stigit 40-50 procent på några år.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att de genomsnittliga priserna på bostadsrätter i landet backade med en procent i oktober.
Hox-index från Valueguard, som använder en annan mätmetod, visar på en nedgång med 2,8 procent. I Stockholm, där 4 av 5 bostadsrätter säljs, är nedgången ännu större. 

"Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008", skriver Valueguard i en kommentar, men påminner också om att nedgången då, och även 2011, följdes av en snabb återhämtning året därpå.

– Jag ser det som en liten sättning. Det handlar väldigt mycket om olika förväntningar, säger Mats Wilhelmsson, professor vid KTH som forskar om bostadsmarknaden.

Kraftig nyproduktion, osäkerhet kring amorteringskrav och räntor som på sikt är på väg upp är faktorer som spelar in och sätter tryck nedåt på priserna. De som vill sälja känner att de måste ut på marknaden nu. Då ökar utbudet, samtidigt som köparna är mer avvaktande.

Medierna påverkar prisnedgång

Förväntningarna påverkas också av medierapporteringen, enligt Mats Wilhelmsson.

-Det finns en del forskning kring medias roll för bostadsprisutvecklingen, och där ser man ett samband. Prisnedgången blir lite starkare om det skrivs mycket i medierna.

Det finns inget makroekonomiskt som påverkar, påpekar han.

– Ekonomin går fortfarande bra, det är inflyttning till storstäderna och det finns en bostadsbrist som inte har försvunnit det senaste halvåret.

Det är alltså viss skillnad mot finanskrisen 2008 och Greklandskrisen 2010-2011, då omvärldsfaktorer spelade in. 

Priserna på bostadsrätter har på tre år stigit med drygt 30 procent och på fem år med 57 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. För villor är prisuppgången likartad.

– Att se en 10-15-procentig nedgång skulle inte vara orimligt, inom ramen för det. Det är inte ett tecken på en jättestor kris. Det är lite över det normala, men ändå en variation av priser kring ett medelvärde, säger Mats Wilhelmsson.

Kan inte räkna med samma priser

De mest spekulativa inslagen på marknaden har försvunnit. De som bygger och säljer i de mer lyxiga segmenten kan inte räkna med samma priser som för något år sedan, bedömer han.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, delar i stort Mats Wilhelmssons analys. Även om det finns specifika faktorer som påverkar just nu kommer prisnedgången inte som en stor överraskning, tycker Sandegren.

Men Svensk Mäklarstatistik tror inte att de nya siffrorna behöver vara inledningen på några kraftfulla och långvariga prisfall.

– Däremot kan det vara en signal om att vi landar tydligare på en platå, under längre eller kortare tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".