Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oskarshamn

Kärnavfallet kan kapslas in i Oskarshamn

Publicerat tisdag 23 januari kl 09.24
Bilder från kärnavfallsanläggningen Clab
Foto: SKB Pressbilder

På tisdagen kom klartecknet. Strålsäkerhetsmyndigheten ger tillstånd till att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Uppland och en inkapslingsanläggning i Oskarshamns kommun.

Det är Svensk kärnbränslehantering, SKB, som ansökt. Processen om tillstånden har varit lång. Den har pågått sedan 2011.

Vid 9-tiden på tisdagen kom beskedet från Strålsäkerhetsmyndigheten. Man uppger i ett pressmeddelande att SKB visat att anläggningarna kan utvecklas i enlighet med kärntekniklagen.

Tanken i Oskarshamn är att bygga en inkapslingsanläggning i anslutning till det redan existerande mellanlagret.

– Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att SKB har förutsättningar att på ett strålsäkert sätt hantera och slutförvara det använda kärnbränslet så att människors hälsa och miljön skyddas mot skadlig strålning, säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här en milstolpe för SKB och ett viktigt steg på vägen för att vi slutligt ska kunna omhänderta det använda svenska kärnavfallet på ett säkert sätt, säger SKB:s vd Eva Halldén i ett pressmeddelande.

Vid 11-tiden ska mark- och miljödomstolen lämna sitt yttrande till regeringen om hur man ser på SKB;s ansökan.

Det slutgiltiga beslutet om byggprojekten tas av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".