Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskerirapport föreslår ökad jakt på gråsäl

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 16.23

Fem länsstyrelser i sydöstra Sverige presenterade idag en rapport om fiskets utveckling de senaste 15 åren, där man understryker att fiskeminskningen i Östersjön inte bara beror på yrkesfiskarna.

Anders Kjellberg - fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Kalmar - menar att Sverige måste värna om det småskaliga kustfisket och ge fördelar framför dom stora trålarna.

Det kan göras genom att begränsa hur stora båtar som får fiska i delar av Östersjön - och att rikta EU-stöd mot de mindre fiskeföretagen.

Fiskebestånden måste också växa, bland annat föreslår länsstyrelserna att jakt på gråsäl bör tillåtas på samma villkor längs Kalmar läns kust, som utanför Östergötland och uppåt i landet.

Jakt på gråsäl från båtar bör också tillåtas, menar länsstyrelserna, som tror att detta skulle få sälarna att hålla sig borta från fiskefartygen och redskapen. Idag måste yrkesfiskare flytta sina redskap ofta, eftersom sälen lär sig var de finns.

Rapporten efterlyser också bättre och hårdare regler för miljöfarliga ämnen - eftersom dessa står för en stor del av fiskminskningen. Även bättre inriktning av fisket på de arter som tar över vattnen, som skarpsill, är också att föredra enligt länsstyrelserna. Skarpsillen är en av få fiskarter som har ökat, i takt med att torsken försvunnit. De båda arterna är varandras fiender eftersom de äter varandras yngel, men de stora bestånden skarpsill hotar nu torskynglen i större utsträckning.

Länsstyrelsen i Kalmar tror att omkring 400 personer i länet berörs av fiskerinäringen och är sårbara om fisket försvinner.

Enligt Esbjörn Johansson, ordförande i Kalmar läns fiskeriförbund, har fisket i Kalmar län reducerats kraftigt från att ha varit ett av Sveriges ledande områden inom branschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".