Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Prov införs för anställda på Scania

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 14.13

Flera av Scanias anställda i Oskarshamn känner sig onödigt övervakade av ledningen. Det är ett inplastat förhållningskort och ett nytt kunskapsprov som upplevs som kränkande.

Medarbetarprovet består av allt från tekniska frågor kring hur Scanias produktionsstyrningssystem fungerar till mer allmänna som vad koncernens VD heter.

Provet har koppling till det nya lönesystem som Scania fått i höst, med sex olika nivålöner, vart och ett med särskilda kunskapskrav som ledningen med hjälp av provet vill kontrollera att dom anställda har.

- Det skapar ju ytterligare missnöje. Det är lite patetiskt. Jag kan ju förstå att dom vill ge oss en inblick i saker och ting men det behöver dom inte göra med ett skriftligt prov, säger en anställd som valt att vara anonym.

Om en månad införs också ett nytt arbetschema på Scania som fyra av tio Scania-arbetare i en omröstning inte ville ha. Nu väntar tidigare morgnar, och jobb varje fredag, istället för ledigt varannan som tidigare.

På Scania i Oskarshamn har många av dom anställda också fått ett litet inplastat kort med förhållningsregler. På det anges i detalj hur de anställda ska bete sig på arbetsplatsen. Det skapar nu olust och dålig arbetsmiljö.

Bland annat anges att man under hela arbetstiden måste befinna sig på arbetsplatsen iförd arbetskläder. På kortet står även regler hur man ska bära freestyle, att tidningsläsning och kortspel bara får förekomma på raster.

Flera anställda som P4 Kalmar talat med säger att reglerna är överdrivna och att man känner sig påpassade på jobbet. Bland annat eftersom det diskuteras om minuter vid stämpelklockan och i samband med duschning.

Personalchef Eva Andersson som inte ser ser några skäl till att anställda skulle behöva vara rädda att utrycka sina åsikt ser medarbetarprovet som nödvändigt i ett storföretag pressat av ständigt konkurens. Av samma anledning ser hon det gula plastkortet som befogat.

Platschefen på Scania Stefan Palmgren försvarar kortet så här:

- Jag är helt övertygad om att det stora flertalet här tycker det är bra att vi säkerställer att alla sköter arbetstiderna, att alla använder arbetskläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".