Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

700 fåglar avlivades under lördagen

Publicerat lördag 18 mars 2006 kl 12.11
Vägen till Gässhult är avspärrad. Foto: Sigrid Ingesson, SR Kalmar

Under den första dagen efter larmet att den aggressiva formen av fågelviruset H5 har spridits till änder som hålls av människor, avlivades samtliga 700 fåglar den så kallade tamfågelbesättningen i Gässhult utanför Oskarshamn.

Fåglarna avlivades bland annat med hjälp av en speciell vätska. Nya prover från fåglarna skickades också upp i forskningssyfte till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Att smittan spridits till fåglar i hägn förvånar inte SVA eller Länsstyrelsen i Kalmar.

- Jag tror att om man har mycket kontakter med det vilda så kan det hända sådana här saker men vi vet inte exakt varifrån smittan kommer, säger Jörgen Wehre som är länsveterinär i Kalmar.

Enligt SVA analyserades prover från 50 fåglar från den aktuella uppfödningsanläggningen. Bara ett av provsvaren, från en gräsand, innehöll ett positivt resultat för aggressiv H5.

Just nu har det tidigare redan bevakade skyddsområdet utvidgats, eftersom Gässhult ligger nära Simpevarp där fågelvirus kunde konstateras hos vilda viggar i slutet av februari. Det var då det första fallet i Sverige där fågelinfluensavirus kunde konstateras hos vilda fåglar i Sverige.

På anläggningen som Jordbruksverket nu fokuserar på handlar det bland annat om änder och duvor. De vingklippta fåglarna föds upp för utsättning, för exempelvis jakt och går utomhus. När larmet om fågelvirus hos vilda fåglar kom, ökades säkerheten och stängslen förbättrades för att undvika kontakt med vilda fåglar. Trots det är det den troligaste orsaken till att smittan spridits, enligt Länsstyrelsen i Kalmar och SVA. Under dagen kommer samtliga 500 änder på anläggningen att avlivas bland annat med hjälp av en speciell vätska.

Området är avspärrat för allmänheten och obehöriga stoppas av polis som finns på plats. Enligt Kalmarpolisen kommer vägavspärrningarna åtminstone att finnas kvar till klockan 22 på lördagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".