Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mark i träda kan bädda för energigrödor

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 04.55

Att odla grödor till energi är lönsamt för lantbrukarna just nu, och flera anläggningar efterlyser mer råvara. Men samtidigt är det bara på omkring 500 hektar - en liten del av länets 90.000 hektar stora jordbruksareal - som sådana grödor odlas enligt Jordbruksverket. Samtidigt tror Kalmar Lantmäns vd Claes-Göran Nilsson att det skulle gå att använda upp till 4000 hektar av den mark som ligger i träda, för att öka energiodlingen i länet.

Nya energigrödor som hampa odlas på prov i länet - men här finns också mer etablerade gördor som spannmål och raps. Spannmål för energi efterfrågas av Lantmännens nyligen utbyggda etanolfabrik i Norrköping, som nu jagar lantbrukare att knyta upp till deras verksamhet.

Just nu är det lönsamt att odla energigrödor - det säger flera företrädare för lantbrukarorganisationer som P4 Kalmar pratat med. Till vissa sorters energigrödor behöver man inte gödsla så mycket, eller använda så mycket maskiner eftersom skördeperioden är längre. Samtidigt ger EU ett särskilt stimulansstöd för energigrödor 400 kronor per hektar. Tillsammans innebär det att en lantbrukare kan få ut femton öre mer per kilo för energigrödor i jämförelse med vanligt spannmål.

Men Claes-Göran Nilsson, vd för Kalmar Lantmän, tror inte att energigrödorna kommer vara det mest lönsamma på längre sikt.

- Generellt sätt betalar sig energi mer än spannmål för mat och det är en obalans som inte kan hålla på sikt, säger han.

Istället tror Claes-Göran Nilsson att matproduktion är framtiden för länets lantbrukare, och att energigrödor endast är ett steg att få bra ekonomi på kort sikt:

- Jag tror att energigrödor kommer att finnas i en eller annan form men det kommer att komma alternativ till dem i allt snabbare takt än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".