Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare anmäls för att ha missat tumör

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 09.14

Mamman till en man i 40-årsåldern anmäler nu en överläkare vid Västerviks sjukhus till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. I 20 år behandlades Västerviksbon med starka mediciner för schizofreni - men han blev bara sämre. Nu har det visat sig att mannen i många år haft en växande tumör innanför pannbenet.

Enligt Västervikstidningen anmäler mamman läkaren för såväl ”brister i undersökning av sonen” som för ”bristande ansvar och intresse för både patient och anhörig”.

- Någon ordentlig undersökning av min son har aldrig förekommit, skriver mamman i sin anmälan.

Västerviksbon, som idag är i 40-årsåldern, har under ett tjugotal år behandlats med olika starka mediciner för schizofreni.

- Jag har under tiden sett en gradvis försämring hos honom med bland annat förvirring, koncentrationssvårigheter, problem med att sortera tankarna och uttrycka sig i tal etc. Då jag vid ett tillfälle fick möjlighet att tala med överläkaren och påpekade detta, samt frågade när min son blivit undersökt, fick jag till svar att han sett honom en gång i en trappa.

Hösten 2005 begärde mannens kontaktperson att en datortomografi skulle göras, där hjärnan genomlyses och fotograferas. Detta därför att mannens symptom inte liknande schizofreni. Datortomografin visade att mannen hade en 3,5 centimeter stor cysta innanför vänster pannlob. Tumören hade växt sakta och funnits så länge att pannbenet förändrats.

- Nu har det gått sju månader sedan vi fick svaret från datortomografin. Ännu har vi inte fått något besked, varken om huruvida någon remiss har skickats till Universitetssjukhuset i Linköping eller när och om en operation av min son kan utföras, skriver mamman i sin anmälan till HSAN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".