Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer samarbete mellan Svenskt Näringsliv och Företagarna ingen omöljighet

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 15.20

Det framgick när regionföreträdare för två av Sveriges största näringslivsorganisationer träffades vid ett lunchmöte i Kalmar idag för att diskutera företagsklimat och vilka frågor politikerna bör prioritera under nästa mandatperiod.

Båda regioncheferna, Christina Fosnes och Johnny Rönnfjord, Svenskt Näringsliv respektive Företagarna, ställde sig positiva till gemensamma initiativ i framtiden, båda jobbar ju med ungefär samma frågor, men framhåller att dom jobbar ur lite olika perspektiv, Företagarna till exempel, mer mot dom mindre företagen.

Annars var det tydligt att det viktigaste för näringslivsklimatet är själva viljan att starta och driva ett företag. Då är det viktigt att företagaren inte känner sig motarbetad av kommun och stat. Det är inte hjälp, bidrag och subventioner man vill ha som företagare, utan färre hinder.

Regelkrånglet måste bort. Medfinansieringen av sjukförsäkringen måste bort, idag får arbetsgivaren nämligen betala 15 procent även när den statliga sjukförsäkringen träder in.

Dessutom måste arbetsrätten moderniseras, det måste bli lättare att anställa, men även att göra sig av med folk.

Johnny Rönnfjord menade att kommunerna måste fungera mer som en serviceenhet för småföretagen. Där får han medhåll av Christina Fosnes, de båda menar att en särskild företagslots i kommunerna, dit företagen kan vända sig med frågor, skulle främja en sådan sak.

Johnny Rönnfjord pratade också om en förändrad attityd den senaste tiden. Idag har inte alla företag som mål att expandera i stor skala, utan nöjer sig med att vara en elller ett par anställda.

Sådant måste premieras, till exempel genom att ordna nätverk för dessa, där flera kompetenser kan nyttjas av varandra.

Christina Fosnes, menade också att kommunerna måste se över sina handläggningsrutiner vad det gäller behandlingen av företagsärenden, och att mer synliggöra dem för företagen.

Vid dagens lunchmöte, togs också, oundvikligen, frågan om infrastrukturen upp. E22:an måste bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".