Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp vill att arbetsförmedlingen i Oskarshamn ska bli kommunal

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 11.48

I Oskarshamn vill Miljöpartiet, med Carl Bloom i spetsen att kommunerna ska överta ansvaret för arbetsförmedlingen. Man menar att mycket av arbetet skulle kunna effektiviseras genom att näringslivsfunktionen och arbetsmarknadsfunktionen kan utöka samarbetet på det lokala planet, samt att kommunen lokalt kan utvärdera utfallet av verksamheten.

Socialdemokraterna håller med om att kommunen borde ha större inflytande på Arbetsförmedlingen, men i form av styrning av medel och resurser. Men har inte tagit ställning till ett ”helt kommunaliserande” av Arbetsförmedlingen, utan anser snarare att det beslutet är en statlig angelägenhet.

Centerpartiet tror inte på idén med en kommunal arbetsförmedling, då man normalt inte vet om den kommunala verksamheten är effektivare än den statliga. Att lägga ut det på entreprenad vore i så fall en bättre lösning.

Från kristdemokratiskt håll ser man en nedläggning av länsarbetsnämnderna som en bra lösning, för att få till stånd en bättre dialog mellan AMS, arbetsmarknadsstyrelsen, som måste reformeras, och arbetsförmedlingarna.

Inte heller moderaterna tycker att en kommunalisering är ett bra alternativ och från Folkpartistiskt håll ser man, precis som Centerpartiet, att en utläggning av förmedlingsverksamheten på privata bolag kan vara den bästa lösningen.

Vänsterpartiet, menar att faran med privatiserade arbetsförmedlingar, bland annat är att verksamheten riskerar bli avgiftsbelagd. Dom menar att arbetsförmedlingen ska ha en skyldighet att hjälpa alla, att den ska sträcka sig över kommungränser och att alla jobb ska gå att se överallt ifrån. Därmed bör arbetsförmedlingen vara nationell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".