Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

O1:an stilla resten av året

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 17.48
Oskarshamns kärnkraftverk Foto:Nick Näslund

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1 kommer att stå stilla resten av året. Orsaken är att det krävs betydligt mer omfattande ombyggnader i den reaktorn än i Forsmark 1 och 2 för att uppnå samma säkerhetsnivå. -Systemlösningen i O 1:an ser helt annorlunda ut än i Forsmark 1 och 2 och vi behöver installera helt ny utrustning, säger Sune Jonsson, projektledare vid kärnkraftverket i Oskarshamn till TT.

Oskarshamn 1 har samma strömomformare som slogs ut i Forsmark 1. Dessa byggs nu om för att vara tåligare mot störningar och kompletteras med reläskydd för att stoppa eventuella störningar. Dessutom installeras ännu ett reservkraftsystem, ett nytt batterisäkrat likspänningsnät i O 1:an.

-Vi behöver en extra reservkraftkälla i anläggningen, säger Sune Jonsson.

Stopp i fem månader

Enligt OKG kommer Oskarshamn 1 inte att kunna tas i drift igen förrän i slutet av december. Det betyder att reaktorn kommer att stå stilla i fem månader, med ett bortfall av nästan en tredjedel av kärnkraftverkets elproduktionen under tiden.

-Bortfallet är 0,3 terawattimme el i månaden, men vi har kört i gång en enhet vid det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn som producerar ungefär lika mycket el, säger Håkan Buskhe, affärsområdeschef på Eon till TT.

Men enligt honom utgör den extremt låga nivån i landets vattenmagasinen ett betydligt större och hot mot elförsörjningen än elbortfallet i Oskarshamn 1.

Oskarshamn 2 har samma strömomformare som i Forsmark 1, men är i övrigt av nyare konstruktion. OKG har fått klartecken av Kärnkraftinspektionen (SKI) att när felet är avklarat återstarta reaktorn, vilket sker i nästa vecka.

SKI ställde på torsdagen fem krav för att Forsmark 1 och 2 ska få starta på nytt. Enligt Forsmarksledningen är flera av SKI:s krav åtgärdade och bedömer att reaktorerna kan tas i drift inom kort.

Bristande underhåll

Men SKI har också upptäckt en rad andra brister i underhåll och rutiner vid Forsmarksverket, som bidrog till den allvarliga händelsen. -Vår allmänna syn är att det brister i kvaliteten på underhåll och provning, säger Lars Gunsell på SKI till TT.

En felaktig instruktion till en elektriker orsakade den kortslutning i ett ställverk utanför kärnkraftverket som utlöste hela kedjan av allvarliga fel i Forsmark 1. Två strömomformare felkonstruerade och felinkopplade och enligt Gunsell var en gasturbin inte provad på 25 år. -Det är viktiga frågor, men inte sådana som vi behöver ställa krav på före återstart, säger Lars Gunsell. Vi återkommer med beslut i de frågorna.

P O Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".