Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sten Andersson är död

Publicerat söndag 17 september 2006 kl 08.04
Sten Andersson blev 83 år gammal Foto:Scanpix

Förre socialdemokratiska utrikesministern Sten Andersson har avlidit 83 år gammal. Han avled hastigt på lördagen.

Sten Andersson var en av de mest framträdande bland tredje generationens socialdemokrater. I tjugo år var han partisekreterare innan han blev socialminister och senare utrikesminister.

Sten Andersson var den socialdemokratiske politiker som under lång tid av sina motståndare accepterades för sin smidighet, för att han hade lätt för att samarbeta och inte var en stridens man. Han berömdes till och med för detta av en skribent på Svenska Dagbladet på 1960-talet.

Men under sin tid som utrikesminister visade han genom en rad uttalanden och fördömanden på en annan sida av sin politiska karaktär: den principfasta. För det fick han ofta kritik. Inte minst då han vid krisen Irak-Kuwait vägrade ändra sin hållning gentemot Saddam Hussein för att eventuellt få hem de i Irak kvarhållna svenskarna.

Snickarson från Stockholm

Sten Andersson var snickarsonen från Enskede, i södra Stockholm, som blev statsråd. Han föddes 1923 i Stockholm. Tog studenten som privatist vid Statens aftonskola. Då han funderade på att bli lärare började han vid sidan av arbetet som brevbärare att läsa statskunskap och nationalekonomi vid Stockholm högskola.

Men politiken, från början SSU och lärare vid ABF, kom snart att ta allt mer av hans tid. Redan vid 27 års ålder blev han invald som den yngste i Stockholms stadsfullmäktige. Tre år senare blev han anställd av Stockholms arbetarekommun som ombudsman. I Stockholm stadsfullmäktige var Sten Andersson ledamot från 1951 till 1962. Redan under den här tiden blev Sten Andersson berömd för sitt PR-sinne. Han lyckades bland annat med att få framstående socialdemokrater att gå tillbaka till sitt gamla yrke för en dag.

Vilket resulterade i att man kunde se utrikesminister Torsten Nilsson mura bland sina gamla arbetskamrater på ett bygge.

Partisekreterare i drygt 20 år

Insikten om PR och imagens betydelse var en kunskap som Sten Andersson skulle dra nytta av även som socialdemokratiska partiets partisekreterare som han blev 1963.

Som partisekreterare hade han ambitionen att aktivera också medlemmarna på riksplanet så som han gjort på kommunalplanet med bland annat uppsökande av väljarna. Under hans tid som partisekreterare förgrenades och fördjupades partiets internationella kontakter. Socialdemokratin stödde aktivt de demokratiska krafterna i de dåvarande diktaturerna Spanien, Portugal och Grekland. En rad kontakter etablerades också med berfrielserörelser i Central- och Sydamerika samt Afrika.

Stens Hawaiihockey

Sten Andersson utvecklades själv som partisekreterare till en lysande taktiker. Han visste precis vad som gick hem och vad som inte gick hem i det komplicerade politiska spelet. Kombinerat med en psykologisk överrumplingteknik lyckades han med flera svåra politiska konststycken, exempelvis vid ett tillfälle att undvika votering vid en kongress genom att räcka det oppositionella ombudet handen och säga: här har du kardan, vi skall klara av det här.

Kanske var det det som Olof Palme kallade Stens ”Hawaihockey” i ett tacktal när Andersson avgick som partisekreterare 1984. Då hade han redan varit socialminister två år.

Som socialminister var han en företrädare för linjen att inte bevilja statsbidrag till privata dagis. Han befarade att det skulle leda till en utveckling där pengar avgjorde om man fick tillgång till en god vård eller inte.

Årets diplomat 1989

Vid nästa regeringperiods början, 1985 blev Sten Andersson för första gången utrikesminister, efter Lennart Bodström.

Han kom framför allt att engagera sig i Mellanösternfrågan. Där lyckades han med bedriften att få till en dialog mellan PLO och USA. Ett steg till dessa förhandlingar var det möte som Andersson arrangerade mellan Yasser Arafat och amerikanska judar i Stockholm 1988. För detta belönades han 1989 till Årets diplomat av organisationen Pax World Foundation.

Men den positiva process som Sten Andersson varit med och startat avbröts i och med att PLO tog ställning för Saddam Hussein sedan att Irak invaderat Kuwait. Då såg Andersson mörkt på förutsättningarna för en lösning i Mellanöstern och menade att PLO:s ställningstagande skulle påverka palestiniernas sak. Han menade att Saddam Hussein var en internationell marodör och brottsling. Vilket han senare också upprepade till förtrytelse för de svenskar som satt som gisslan i Irak.

Men i denna fråga var Sten Andersson övertygad att den skulle lösas genom FN försorg.

På samma sätt ville han genom ESK-förhandlingar bygga upp en ny säkerhetsordning i Europa. En säkerhetsordning som han såg utvecklas och som gjorde att han vid det nordiska ministermötet 1990 öppet talade om ett svenskt EG-medlemskap. Ett medlemskap som kunde nås genom en gemensam nordisk ansökan som han föreslog. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".