Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskolan minskar antalet institutioner

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 06.18
Teknikinstitutionen vid Högskolan i Kalmar. Arkivbild: Nick Näslund/SR

Stora förändringar väntar i en ny organisation.

Högskolan i Kalmar får en nyordning med färre institutioner. Åtta blir fem och bland annat försvinner den gemensamma institutionen för teknik. Det beslöt en enig höskolestyrelse sent på torsdagen.

200 teknikstudenterstudenter hade skrivit på protestlistor till högskolestyrelsen med krav om att de tekniska utbildningarna skulle hållas ihop. Nu delas de på ett antal olika institutioner.

I stort sett alla ämnen berörs av den nya omorganisationen. Nuvarande ämnen flyttas ihop eller isär och de enda institutioner som inte kommer förändras i stort är Handelshögskolan BBS och Sjöfartshögsskolan. Resten av utbildningarna kommer istället att få nya hem.

- Vi gör det här för att möta framtiden eftersom vi behöver arbeta mer över olika institutionsgränser, säger rektor Agneta Bladh till Sveriges Radio Kalmar.

Beslutet har fått varierade reaktioner från studenternas representanter.
- För de studenter som redan finns i systemet finns inget att oroa sig för, säger Anders Hägglund som är ordförande för den största studentkåren i Kalmar.
- En högskola måste förändras. Om söktrycket viker och det finns program som inte ger ekonomisk bärkraft kanske man måste fasa ut dem, men det vet vi inget om idag.

De nuvarande båda naturvetenskapliga institutionerna för biologi och miljövetenskap samt för kemi och biomedicin läggs samman under gemensam flagg. IT, design, journalistik och media flyttas under ett institutionstak, och utbildningsvetenskap, hälsovetenskap, humaniora och samhällsvetenskap gör samma sak. På så sätt skapas tre nya institutioner och förändringen ska vara klar den första januari.

Fyra ämnen blev över och flyter fortfarande omkring utanför den nya organisationen. Det är fortfarande oklart var elektroteknik, maskinteknik, miljöteknik och kulturgeografi ska höra hemma. Det ska beslutas senast i december. Att mindre ämnen kan komma att försvinna är något som oroar Ellen Svensson, en av studenterna som protesterat mot att den tekniska institutionen nu läggs ner.
- Jag tror att till exempel miljöteknik kommer att försvinna helt men det är viktigt att ha kvar några utbildningar som sticker ut, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Nu återstår lokalfrågan - vilka hus som ska användas ska en grupp inom högskolan utreda. Bland annat försvinner den tekniska institutionen som idag ryms i Teknikum, som är ett ett av högskolans modernaste byggen.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".