Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp viktig maktfaktor i länet

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 05.04

När förhandlingarna om makten nu är klara i de flesta kommuner i länet står det klart att vänsterpartiet och miljöpartiet på flera ställen ökar sitt inflytande.

Miljöpartiet kunde utnyttjade sin vågmästarställning i Kalmar, Nybro och landstinget.

Vänsterpartiet i Nybro och Emmaboda, och även i Oskarshamn där dom gick kraftigt framåt väntas deras inflytande öka.

Miljöpartiet som blir representerat i alla länets kommuner från och med den här mandatperioden utnyttjade bland annat sin vågmästarroll i Jonas Lönns hemkommun Kalmar där han blir ett av sex kommunalråd trots en överenskommelse tidigare i år om att råden skulle minskas till fem.

- I förhandlingarna gjorde vi anspråk på att få en av dom fem kommunalrådsposterna. Det lyckades vi inte få. Socialdemokraterna var inte beredda att släppa en av sina två. Och då måste vi lösa det på ett annat sätt för vårt krav, bland andra, var att ha en kommunalrådspost, säger Jonas Lönn.

Än bättre förhandling gjorde miljöpartiet i landstinget där socialdemokraterna till och med skänkte bort sin prestigefulla post som vice ordförande i regionförbundet till sin mandatmässigt betydligt mindre samarbetspartner.

I Nybro har mp förhandlat till sig ordinarie platser tre nämnder trots att dom bara gick till val med en enda kandidat John Green som går från ingenstans direkt in i kommunstyrelsen.

- Vi kom väl bra överens och det var inte så svårt, säger John Green.

Också vänsterpartiet får större inflytande framöver än tidigare, bland annat i just Nybro där dom kunnat förhandlat till sig två nyinrättade poster som andra vice ordförande i två nämnder och redan fått gehör för sitt gamla krav om att höja skatten.

I Emmaboda får vänsterpartiet fler politiska poster sen socialdemokraterna blivit beroende av dom för att kunna regera.

Oskarshamn får vänsterpartiet vice ordförandeposterna i alla nämnder och bolag. Dom är visserligen fortsatt i opposition men gick så mycket framåt, fick var femte röst i kommunen, att Bo Malm, andra vice ordförane i kommunstyrelsen, fått löften som gör att han tror på historiskt stora möjligheter att få igenom partiets politik

- Förutsättningarna är bättre än dom någonsin har varit.

Hur känns det?

- Mycket bra. Det är ju det här som vi har kämpat för och det är det här som våra väljare har gett oss förtroende för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".