Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökade politikerkostnader drabbar skattebetalare

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 06.16
Nya politiska uppdrag ger ökade kostnader. Foto: Scanpix

Länets skattebetalare kommer betala mer för politiker de kommande fyra åren än de gjort hittills när de politiska organisationerna sväller, bland annat som resultat av politiska förhandlingar om makten.

Bland annat i landstinget samt i Kalmar, Nybro och Oskarshamns kommuner kommer kostnaderna för demokratin sannolikt att öka som en följd av nya politiska uppdrag.

När de politiska blocken inte kunde komma överens om makten i regionförbundet skapades helt enkelt en extra plats i arbetsutskottet och alla ledamöterna där fick höjda arvoden. Tjänstemännen räknar fortfarande på vad totalsumman blir och hur det hela ska finansieras men det blir hursomhelst landstingets skattebetalare som indirekt betalar för uppgörelsen som enligt de första preliminära beräkningarna väntas kosta mellan 150.000 och 200.000 kronor om året.

I Nybro uppstår ökade kostnader sedan vänsterpartiet förhandlat till sig två nyinrättade poster som andra vice ordförande i två nämnder. De ersätts med 73.000 kronor om året var, vilket inklusive sociala avgifter leder till kostnader på runt 200.000 kronor. Samtidigt införs ökade krav på andra politiker att redovisa politiskt arbete för att få den tredagarsersättning som tidigare betalats ut alltför lättvindigt enligt kommunalrådet Markus Lund (s) som hoppas på ett kostnadsneutralt läge för demokratin i kommunen. Men det återstår att se om de lyckas.

I Oskarshamn får som väntat den borgerliga oppositionen en nyinrättad kommunalrådstjänst värd över en halv miljon kronor om året (35.000 kronor i månadslön plus sociala avgifter). Efter valet har plöstligt ytterligare kostnader tillkommit sedan socialdemokraterna lovat borgarna ett par poster som andra vice ordförande i nämnder där valets vinnare vänsterpartiet tagit vice ordförandeposterna. Ersättningen till politikerna är dock bara runt 15.000 kronor om året för vardera posten.

I Kalmar fick miljöpartiet en uppgörelse som kostar kommunen runt 300.000 kronor om året. Det handlar om att dom två ersättarna i kommunstyrelsens arbetsutskott (mp och sannlikt kd) ska ersättas lika mycket (60 procent av kommunalrådslönen istället för 37,5) som dom ordinarie ledamöterna. I och med uppgörelsen kommer miljöpartistiska kommunalrådet Jonas Lönn upp i 100 procent tjänstgöringsgrad som politiker.

Också det faktum att landstinget och Kalmar kommun fått nya partier i sina folkvalda församlingar får konsekvenser för demokratins prislapp.

Alla partier som lyckats få mandat där har rätt till motsvarande 75 procents ersättning för en politisk sekreterartjänst, vilket innebär att ytterligare drygt 250.000 kronor om året belastar såväl landstinget, som Kalmar kommuns kassa.

Kalmar kommuns extra utgift beror på Sverigedemokraternas inträde på arenan. Landstingets kostnad beror på miljöpartiets comeback i landstingsfullmäktige.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".