Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot landstinget om kvinnovåld

Publicerat fredag 8 december 2006 kl 17.42

Fasaden ser ut att spricka något för landstinget Sörmland då det gäller beredskapen att hjälpa kvinnor som utsätts för våld. Enligt en undersökning gjord av Rikskvinnocentrum i Uppsala hör Sörmland till de landsting som har bäst beredskap för våld mot kvinnor. Men det visar sig att det finns allvarliga brister.

Verkligheten då det gäller landstinget Sörmlands beredskap att hjälpa utsatta kvinnor är delvis en annan än det som kommer fram i Rikskvinnocentrums undersökning.

Bland annat så har den ansvarige för frågor kring våldsutsatta kvinnor inom landstinget Sörmland gått i pension. Och ingen på landstinget har haft ansvar för frågan sen i somras.  

Någon ansvarig för dessa frågor finns alltså inte sen ett halvår tillbaka och Lennart Persson verksamhetschef för utvecklingsenheten på landstinget kan inte säga när man kommer att tillsätta någon ny till uppgiften.

En annan viktig fråga i den enkät som landstingen fick svara på var om det finns en policy för arbetet med våldsutsatta kvinnor. Men det visar sig att någon sådan policy finns inte heller hos landstinget Sörmland.

Lennart Persson menar att policyn ingår i en övergripande policy och vårdprogram men det som Rikskvinnocentrum efterfrågade, en formellt antagen policy finns inte.

I två av dom viktigaste frågorna i undersökningen har man alltså inte den beredskap som efterfrågas.

Katarina Andersson, ordförande för kvinnojouren Moa i Eskilstuna är kritisk till landstinget. Hon menar att landstinget genom att inte tillsätta någon ansvarig på ett halvår visar att utsatta kvinnor inte är någon högt prioriterad grupp för landstinget Sörmland.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".