Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ostlänken kan gå genom Tullgarn"

Publicerat måndag 11 december 2006 kl 15.19

Det finns inga hinder utifrån Natura 2000-synpunkt att bygga nya järnvägen Ostlänken genom Tullgarnsområdet. Det konstaterar Länsstyrelsen i ett beslut efter samråd med myndigheter, markägare och miljöorganisationer. Tillståndet är en del i den pågående järnvägsutredningen för Ostlänken.

- Inget av de fyra föreslagna sträckningsalternativen får någon betydande inverkan på de livsmiljöer eller skyddsvärda arter som skyddas genom Natura 2000-bestämmelserna. Det säger Agneta Claesson som arbetar med naturvård på Länsstyrelsen. Länsstyrelsen lämnar därför tillstånd till alla fyra sträckningarna.

Till grund för beslutet ligger dels en miljökonsekvensbeskrivning som innehåller naturinventeringar samt den bevarandeplan som finns för Natura 2000-området.

Fyra alternativ

Utredningen har omfattat fyra alternativa sträckningar för Ostlänken genom ”Tullgarn Södra”, dvs området från länsgränsen Stockholm/Södermanland söderut till Vagnhärad. Samtliga alternativ går intill E4. Den nybyggda Ostlänken innebär att befintlig järnväg läggs ner. Därmed bedömer länsstyrelsen att de sammanlagda framtida miljöstörningarna inte blir större än idag.

Tillståndet är förknippat med villkor. Dels att Banverket ska vidta s k skadeförebyggande åtgärder och dels att man ska genomföra kontroller och uppföljningar.

- Skadeförebyggande åtgärder handlar bl a om försiktighetsåtgärder i samband med tunnelbyggen så att inte grundvattennivån sjunker, säger Agneta Claesson. Banverket ska också använda bullerskärmar under byggtiden för att inte störa känsliga djurarter.

Banverkets ansökan och Länsstyrelsens beslut har föregåtts av ett omfattande utredningsarbete med utökat samråd där flera myndigheter, kommuner, berörda fastighetsägare och miljöorganisationer inbjudits att delta. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till miljödomstolen.

Natura 2000 har kommit till inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och för att förhindra att deras livsmiljöer förstörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".