Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(V) vill ta upp frågan om extra julpengar

Publicerat tisdag 19 december 2006 kl 14.42

Vänsterpartiets ledamot i Arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna, Firat Nemrud, tycker att Eskilstuna kommun ska betala ut extra socialbidrag till barnfamiljer för att de ska kunna köpa julklappar till barnen. En undersökning som programmet ”P4 Extra” genomfört visar att det skiljer sig hur kommunerna gör runt om i landet.

Flera kommuner i länet betalar ut extra bidrag, men Eskilstuna kommun gör inte det. Firat Nemrud säger att han tycker att frågan är viktig ur ett jämställdighetsperspektiv.

- Frågan har på tidigare nämndmöten inte kommit upp till diskussion, då hade jag argumenterat för det.

Han menar att frågan kan vara extra känslig eftersom det rör barn, och de ofta talar om vad de får i julklappar. Firat Nemrud ska nu prata med ordföranden i nämnden, socialdemokraten Ann-Sofie Bornemar om det hela.

Ann-Sofie Bornemar säger till Radio Sörmland att hon anser att det är orättvist att det är så olika regler i olika kommuner angående rätten att få bidrag till julklappar. Men i Eskilstuna finns alltså i allmänhet inga pengar som delas ut till familjer som uppbär försörjningsstöd.

- Det får ju i så fall personerna ansöka om och sedan så görs en individuell bedömning utifrån barnens behov.

Men om julklappar är att betrakta som ett särskilt behov kan hon inte svara på säger hon. Klart är i alla fall att det extra bidraget måste kunna motiveras i ansökan. Men inte heller hur denna motivering skulle se ut kan Bornemar svara på.

- Det kan inte jag svara på. Men det finns alltid en öppning för individuella bedömningar, säger Bornemar.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".