Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övervikt bland pojkar problem i Sörmland

Publicerat tisdag 19 december 2006 kl 17.04

Övervikt är ett allt större problem bland tonåriga ungdomar, särskilt bland pojkar. Det visar landstinget Sörmlands stora folkhälsoundersökning Liv Hälsa Ung 2006, där 10 000 elever i högstadiet och på gymnasiet tillfrågats. Ökningen av överviktiga elever är störst i gymnasiet, och störst andel överviktiga finns i Katrineholm där snart var tredje manliga gymnasist i andra årskursen är överviktig.

Enligt skolläkaren Goran Malkoc är det bristen på fysisk aktivitet hos ungdomarna i kombination med problematiska kostvanor där snabbmat, godis chips och läsk dominerar som gör att andelen överviktiga ungdomar ökar kraftigt i vissa åldersgrupper. Tendenserna till övervikt kommer tidigt, långt innan ungdomarna växer fast vid sina datorer, säger Goran Malkoc.

- Vid kanske fyra, fyra och ett halv års ålder ser vi att det är något som händer. Då börjar barnens vikt sticka av uppåt, säger Goran Malkoc.

Två kommuner i Sörmland sticker ut då det gäller övervikt enligt Liv hälsa ung 2006 - det är Katrineholm och Gnesta där i stort sett var tredje manliga och ett ökande antal kvinnliga gymnasist i andra årskursen är överviktiga. Något som i längden ökar riskerna för åldersdiabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Men skolhälsovården i Sörmland har tagit frågan på allvar och arbetar sen ett par år aktivt för att ändra hela familjers livsstil - och i Katrineholm ser man nu ett tydligt resultat, för andelen överviktiga elever i årskurs sju minskar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".