Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eskilstuna planerar för flyktingbarn

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 10.46

Det kommer allt fler ensamma flyktingbarn till Sverige, och för att kunna hjälpa dem har migrationsverket bett kommuner i hela landet om hjälp att ta emot barnen. Om varje kommun bara tog emot två barn var, hade allt varit löst, men så har det alltså inte blivit, och i stället fastnar nu de ensamma flyktingbarnen på korttidsboenden där de inte kan få samma hjälp. Eskilstuna kommun är dock en av de kommuner som nu kommer att ta emot ett tiotal av dessa barn.

- Det är ju inte rimligt att man finns på de institutionella förläggningarna, och alla kommuner bör ju ställa upp om man vill ha ett humanistiskt samhälle. Eskilstuna är en av de kommunerna, säger Eskilstunas förvaltningschef Bo Swärd.

Eskilstuna kommunen har utrett de praktiska och ekonomiska förutsättningarna för att ta emot ensamma flyktingbarm och ett förslag väntas inom kort läggs fram till politikerna.

Migrationsverket har begärt att kommunerna tar emot ensamma flyktingbarn och skulle varje kommun ta emot två flyktingbarn så skulle problemet vara löst, menar verket.

Staten står för kostnaderna för barnen fram tills de är 18 år och meningen är att flyktingbarnen ska tas om hand på exempelvis familjehem eller gruppboende. Kommunen ska se till att barnen får omsorg och utbildning och annan form av stöd.

Strängnäs kommun har ännu inte bestämt om man ska ta emot några av de ensamma flyktingbarnen, men i Trosa kommun säger man nej, berättar socialchefen där, George Hammertjärn. Man har trots att man annonserat efter familjehem åt de ensamma flyktingbarnen inte hittat några som kan ta emot dem.

Just nu lever 206 ensamma flyktingbarn i tillfälliga korttidsboenden i ankomstkommunerna, det vill säga dit de först kommer när de anländer till Sverige.

Klara Johansson & Fredrik Blomberg
klara.johansson@sr.se
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".