Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Livstids fängelse för mordet i Ärla

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 14.40

Den 31-årige man som i höstas knivhögg en äldre man i Ärla till döds, dömdes på torsdagen till livstids fängelse för mord. Den nu dömda 31-åringen har berättat han vid tillfället var drogpåverkad och förvirrad och trodde att 83-åringen var ett monster som var ute efter honom. Men tingsrätten menar att han var medveten om vad han gjorde och hade uppsåt att döda.

Det var en lördagseftermiddag i oktober förr året som det knackade på ytterdörren hemma hos ett äldre par utanför Ärla i Eskilstuna. Den 83-årige mannen i huset öppnade och blev direkt attackerad av den nu dömde 31-åringen som högg den äldre mannen nio gånger i bröstet. Ett av knivhuggen träffade hjärtat och 83-åringen avled strax därefter.

Med hjälp av hund kunde polisen en stund senare spåra sig fram till 31-åringens hus, som låg omkring 150 meter därifrån. När polisen gick in låg 31-åringen och sov, kraftigt påverkad av alkohol och lugnande mediciner. Polisen hittade också blodspår och den kniv som senare visade sig ha den dödade mannens DNA på sig.

I polisförhör erkände 31-åringen att det var han som knivdödat den äldre mannen. Han berättade att han känt sig förföljd av monster och gått hemifrån med en kniv i handen utan något bestämt mål. Det var som en skräckfilm där han följde ett manus som ledde honom till det äldre paret hus berättade han. Han hade ingen relation till det äldre paret.

Vid rättegången hävdade försvararen att 31-åringen i sitt förvirrade tillstånd saknat uppsåt att döda 83-åringen och att det därför inte var fråga om mord.

Men den rättspsykiatrisk undersökning som gjorts visade att 31-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning. Tingsrätten pekar också på att mannen själv försatt sig i sitt drogpåverkade tillstånd och att han efter mordet visade på sinnesnärvaro nog att rengöra kniven. Våldet som han utsatte den gamla mannen för var också kraftigt att han måste ha insett att mannen skulle dö menar tingsrätten. Mot den bakgrunden finner rätten att han hade uppsåt att döda och ska dömas för mord.

Att tingsrätten valde livstids fängelse och inte ett tidsbestämt straff motiverade rätten med att brottet var helt oprovocerat och riktats mot en äldre och sjuk person som var helt värnlös. Dessutom var det fråga om ett återfall i brott eftersom 31-åringen tidigare dömts för ett mord på en förståndshandikappad man i mitten av 90-talet. Den personlighetsstörning som 31-åringen lider av var inte i sig en tillräcklig anledning  att tidsbestämma straffet menade rätten.

Den dömde 31-åringen ska också betala skadestånd på drygt 180 000 kronor till den mördades dödsbo och anhöriga.

Per Hagsröm
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".