Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Östersjön bör känslighetsmärkas"

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 13.21
Östersjöns miljö är så allvarligt hotad att Sverige bör ansöka hos FN om att få Östersjön klassat som "särskilt föroreningskänsligt område". Det kräver bland andra partiledarna Gudrun Schyman (v), Maud Olofsson (c) och Maria Wetterstrand (mp) samt Greenpeace i en debattartikel i Aftonbladet.
Få, om något, hav i världen är så känsliga som Östersjön, skriver de. De pekar på bland annat den låga vattengenomströmningen och det sköra ekosystemet, som gjort Östersjön extra känsligt för utsläpp från främst jordbruket, industrin, trafiken och avloppsreningsverken. Men artikelförfattarna riktar in sig på ett allt mer aktuellt hot - sjöfartens utsläpp. De pekar på att olja och farliga kemikalier ofta släpps rakt ut i havet vilket bland annat leder till utbredd fågeldöd. Samtidigt beräknas fartygstrafiken öka med 300 procent till år 2017. - Ökningen bör ses i ljuset av att över 40 procent av fartygen i Östersjön har säkerhetsbrister, skriver de. De hänvisar till myndigheternas kontroll av 294 fartyg i svenska hamnar under första halvåret i år. Av dem hade 169 säkerhetsbrister, och fem fall bedömdes som så allvarliga att fartygen omedelbart fick nyttjandeförbud. - Om inget görs är det ofrånkomligt att Östersjön kommer att trafikeras av fler undermåliga fartyg och ansvarslösa befälhavare. Risken för stora utsläpp vid kollisioner med oljetankers ökar också, skriver artikelförfattarna. Samtidigt kritiseras rättssystemets oförmåga att straffa dem som bär ansvaret för oljeutsläppen. Åren 1982-1996 skedde 15 000-30 000 olagliga oljeutsläpp. Men under den tiden blev det fällande dom i endast fem fall. Artikelförfattarna kräver nu att Sverige hos FN-stödda internationella sjöfartsorganisationen IMO begär att Östersjön klassas som ett "särskilt föroreningskänsligt område". Det finns fyra sådana områden i världen, och där kan stater som har jurisdiktion över området ställa hårda krav på fartygstrafiken. - Östersjön uppfyller med bred marginal de krav som IMO ställer för att ett havsområde ska kunna klassas som särskilt känsligt, skriver de tre partiledarna, Greenpeace, Sverker Thorén (ordförande för gröna liberaler) samt riksdagsledamoten Marietta de Porbaix-Lundin (m).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".