Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Askölabbet släpper ut föroreningar

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 06.56
Det marina forskningslaboratoriet på Askö utanför Trosa har under flera år släppt ut för höga halter av fosfor i sitt avloppsvatten, vilket kan bidra till övergödning. Men ett förslag till åtgärder accepteras inte av miljöansvariga i kommunen som har klagat.
Emma Henriksson, miljöansvarig i Trosa kommun säger att de vill släppa ut vattnet i en ledning länger ut i Östersjön. - Vi ska titat på det här nu, men det känns inte bra. Sedan 1996 har avloppsvattnet från Askölaboratoriet vid flera tillfällen visat på för höga halter av bland annat fosfor som kan bidra till övergödning av Östersjön, enligt Trosa kommun. Askölaboratoriet drivs av Stockholms Marina Forskningscentrum som både använder det som kursgård å bedriver forskning i Östersjön därifrån. Lena Kautski, tillträdande föreståndare på Askölaboratoriet, säger att de inte heller är nöjda med förslaget att bara leda avloppsvattnet längre ut, trots att de är de själva som har skickat de till kommunen. - Vi håller på att arbeta med Östersjöns miljö och vill inget hellre än att Östersjöns miljö ska vara den bästa och vill inte att Askölaboratoriet inte släpper ut något som vi inte ska släppa ut. Lena Kautski säger att de har utrett olika lösningar på problemet i flera år. Men att dom bara e hyresgäster på Askö och inte kan ta några egna beslut om va som ska göras. "Östersjön tål utsläppen" Enligt Rune Eriksson som jobbar på Akademiska hus, Askölaboratoriets hyresvärd, så gillade inte Askölaboratoriet deras förslag på lösning å tog på sig ansvaret för att själva lösa avloppsproblemet, även om de är Akademiska hus som har de formella ansvaret. Rune Eriksson anser att förslaget om att leda ut avloppsvattnet längre ut är tillräckligt eftersom Östersjön borde klara de mängder av fosfor som de rör sig om. - Recepienten har inga problem att ta hand om den lilla mängd det är frågan om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".