Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillstånd för ökad produktion vid Avesta

Publicerat måndag 14 oktober 2002 kl 11.32
Stålföretaget Avesta Polarit får tillstånd att öka produktionen med 35 procent till 250 000 ton varm- och kallvalsat stål per år vid sin fabrik i Torshälla. Det har miljödomstolen kommit fram till i en deldom. Men miljödomstolen ställer en rad krav på företaget.
Stålföretaget Avesta Polarit i Torshälla har ansökt om att få öka produktionen till 250 000 ton varm- och kallvalsat stål, men den ökade produktionen får inte innebära ökade utsläpp, menar miljödomstolen. Frågan om utsläpp av kväveoxider till luften och metaller och kväve till vatten skjuts upp och miljödomstolen tar ställning senare när företaget utrett dessa frågor vidare. Företaget måste under en prövotid göra en rad utredningar och undersökningar i samråd med myndigheterna för att begränsa utsläppen av olika miljöfarliga ämnen. Bland annat innebär domen att företaget delvis måste övergå till ny teknik. Deponin knäckfråga Vid produktionen uppstår restprodukter som exempelvis slam, och frågan om deponin har diskuterats mycket mellan myndigheterna och företaget. Länsstyrelsen anser att företaget inte bör få utökat tillstånd för deponering. Länsstyrelsen anser att det finns fördelar med företagets förslag om att deponera inom företagets område som sker idag, eftersom ny mark då inte skulle behöva användas, men anser att en annan plats är bättre. Deponeringsfrågan prövas inte slutgiltigt i domen, utan bolaget ska utreda den frågan ytterligare innan miljödomstolen tar slutgiltig ställning. Avesta Polarit ska också, enligt domen, genomföra markundersökningar. Företaget ska redovisa vilka verksamheter som funnits i området och vilka föroreningar det kan ha fört med sig i marken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".