Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Otydliga regler orsak till fel i Peab-affären"

Publicerat måndag 28 oktober 2002 kl 13.04
- Det är inte säkert att de tre nya idrottsarenorna i Eskilstuna hade blivit billigare om andra företag hade fått lämmnat anbud. Det säger kommunalrådet Tommy Hamberg, vänsterpartiet. Som företrädare för kommunledningen kommenterar han kritiken från EG-kommissionen i fredags om att kommunens borde ha låtit andra byggbolag ha lämnat anbud, vilket inte skedde.
- Vi har hela tiden tyckt att vi har hållit oss innnanför de regler och ramar som har funnits, men kanske det är så att juridiken inte alltid är glasklar alla gånger, det kanske är för mycket tolkningar, säger Tommy Hamberg. Bröt mot lagen Eskilstuna kommun skulle ha låtit andra byggbolag än Peab lämna anbud på bygget av tre idrottsarenor och försäljningen av mark för bland annat bostadsbyggande - den tidigare hårt kritiserade Peab-affären. Men eftersom kommunen inte gjorde det bröt den mot lagen om offentlig upphandling och EG-direktiv om byggentrepenad. Det menade EG-kommissionen i Sveriges Radio Sörmland i fredags. Villkoren i kommunens avtal med Peab var ungefär samma som i ett annat fall som EG-domstolen tidigare förkastat, det så kallade LaScala-målet i Milano. Men kommunalrådet Tommy Hamberg säger att kommunens avtal med Peab byggde på de bedömningar som jurister och andra gjorde då och att det inte behövdes något anbudsförfarande. Inte billigare med anbud Även om han tar till sig kritiken från EG-kommissionen säger han samtidigt att det inte är säkert att exempelvis idrottstarenorna hade blivit billigare om fler byggbolag hade fått lämna anbud i konkurrens. - Det var ett framförhandlat pris mellan kommunen och Peab och om kommunen tycker att det var en bra förhandling för kommunen och då kan man ju ha den tron att just att andra får lämna anbud kommer inte i det här fallet leda till lägre kostnader. Det går ju inte att leda i bevis, men om du åker runt i Sverige och tittar på andra arenor eller andra byggprojekt i kommunen har man ju fått mycket för 108 miljoner. 108 miljoner för tre idrottsarenor är inte dyrt. Vägledande Hamberg säger att EG-kommissionens kritik mot Eskilstuna kommuns hantering kan bli vägledande för kommunerna, tillsammans med LaScala-målet. - Det betyder mycket för svenska kommuner. Vi har haft en sittning med Kommunförbundets ledning och jurister. Vad kan förbundet göra i sina samtal med staten för att hitta former som är möjliga praktiskt för kommunerna? Skulle man bara följa LaScala-målet rakt av då måste man lägga ut allt på anbud. Det skulle bli rätt mycket dyrare för beställaren, kommunen. Kan någon annan ha egentligen komma med idéer till kommunen, som Peab. Ska vi då säga, jo, det var en jättefin idé, nu går vi ut till dina konkurrenter och berättar, det är en tuff situation för kommunen, som ofta fungerar som en mäklare. Därför har kommunförundet lovat att återkomma med möjligheter som kan vara tillämliga i Sverige, säger Hamberg. Idrottsanläggningarna är en investering på 108 miljoner kronor. Marken, som Peab, ska köpa av kommunen och bygga 1100 bostäder på och ett köpcentrum, är värd 60 miljoner kronor. Kommunen ska hyra anläggningarna under 25 år. Om räntan beräknas till 5 procent kommer de totala räntebetalningarna att uppgå till drygt 178 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".