Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för mer flygtrafik i Eskilstuna

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 12.50
Flera fastighetsägare i Kjula utanför Eskilstuna är oroliga för vad den planerade utbyggnaden av flygplatsen där kommer att innebära.
- Jag vill bo kvar här. Vi har satsat alla pengar här, säger Annika Kågefors, som bor med sin man och barn i närheten av flygplatsen. Utbyggnaden av flygtrafiken i Kjula beräknas kosta uppemot 100 miljoner och kommunen vill att näringslivet ska stå för investeringarna om marknaden anser att det finns ett behov. Målet är att kommunen inte ska satsa några nya pengar, säger flygplatschefen Jan Lönnborg. Att bygga en flygplats som den ser ut idag skulle kosta 300-400 miljoner kronor, säger Lönnborg, men för att kunna öka antalet starter och landningar från drygt 11 000 till drygt 28 000 till år 2015 krävs investeringar på uppemot 100 miljoner, säger Lönnborg. Oro för utbyggnad Flera fastighetsägare är oroliga för att de på sikt ska tvingas flytta från sina hem och är rädda att kommunen och Försvaret, som äger flygplatsen, behöver marken för att bygga ut flygplatsen på och skapa industriverksamhet i närheten. Men inga fastighetsägare ska behöva flytta pga av utbyggnaden av flygplatsen, men planerna på industriverksamhet mellan Kjulaåsen och flygplatsen kräver att flera fastigheter blir inlösta - det gäller både permanenthus och friitidshus. Det säger Leif Lundborg, chef på mark- och fastighetskontoret. Mer utsläpp Enligt den tillståndsansökan, som Länsstyrelsen ska ta ställning till, kommer flygplan höras oftare än idag eftersom flygtrafiken närmast ska tredubblas. De ökade utsläppen anses som måttliga och de ansvariga bedömer att de ska klara de miljömål som finns genom en rad åtgärder för att bland annat begränsa spridningen av kväve från Urea som ska användas vid halkbekämpning vid flygplatsen. Risken för störningar av människors hälsa blir marginell, men det går inte säga med säkerhet vilka psykosocial konsekvenser det blir. Det kan innebära att vissa människor kommer att känna obehag och oro, menar de ansvariga. Vill utveckla Kommunen vill utveckla flygplatsen för att skapa sysselsättning. Man planlägger nu marken i närheten av flygplatsen för att företag ska kunna etablera verksamhet - det handlar om företag i transportbranbschen, service och företag kopplade till flygplatsverksamheten. Ett företag har reda visat intresse och förhandlar med kommunen. - Frågan är vad alla pengar egentligen kommer att ge, säger Annika Ågefors, granne med flygplatsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".