Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokater kritiska mot barnahus

Publicerat fredag 5 oktober 2007 kl 07.05

Advokater som Sveriges Radio Sörmland talat med är kritiska mot idén med barnahus. Riskerna med att myndigheter jobbar tätare tillsammans vid utredande av brott mot barn kan skada rättsäkerheten och kan leda till att fler blir oskyldigt dömda, menar Peter Eklund, advokat i Eskilstuna.
– Det finns en risk för medveten eller omedveten påverkan av barnet, som kan leda till felaktiga utsagor och i förlängningen till felaktigt  dömda, säger advokat Peter Eklund.

Barnahus planeras både i Eskilstuna och i Nyköping. Enligt Rädda Barnen är poängen med barnahus att alla myndigheter som behöver ha kontakt med barnet; som socialtjänsten, polis och åklagare samverkar under ett och samma tak. De utreder gemensamt brottet mot barnet och barnets behov av skydd.

Genom myndigheternas samverkan inom ett barnahus behöver barnet inte berätta om sina svåra upplevelser om exempelvis sexuella övergrepp onödigt många gånger och för olika människor. På så sätt minskar påfrestningarna på barnet, enligt Rädda barnen.

Peter Eklund advokat i Eskilstuna menar att barnens version stärks på ett felaktigt sätt i förhållande till den misstänkte, vars rättssäkerhet blir underminerad.

– Principiellt är jag starkt kritisk till tanken med barnahus eftersom det kan leda till att polisens utredningsverksamhet blir för nära förknippad med socialtjänstens vård och omsorgsuppgifter. Klarläggande av fakta som ska komma fram vid förhör riskerar då att smälta samman till en soppa, som gör att uppgifterna förvrängs, och det hotar rättsäkerheten, säger Peter Eklund.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".