Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot höga hyror

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 07.12

Kommunerna tar ofta ut högre hyror för särskilda boenden än för andra lägenheter, det visar en genomgång av hyresnivåerna som Hyresgästföreningen har gjort. Problemet är, enligt Hyresgästföreningen, att de boende får betala för större yta än de bor på, till exempel för gemensamma utrymmen och personalutrymmen.

– Vi menar att hyresgästerna bara ska betala för den faktiska bostadslägenheten, säger Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

De berörda bor i gruppbostäder antingen på grund av sin ålder eller för sina handikapp. Problemet är alltså att de boende utöver sin lägenhet ofta får betala för gemensamma ytor, vilket pumpar upp hyrorna ordentligt.

– Taget ur minnet från enstaka ärenden som jag har haft så kan jag säga att jag har företrätt gode män och hyresgäster i prövningar nyligen och då har det handlat om att hyran för en liten 2:a på cirka 50 kvadratmeter har legat på 4 800-5000 kronor i månaden.

Vad borde det ligga på?

Motsvarande lägenhet i en vanlig hyresfastighet skulle ligga på cirka 3 500 kronor.

Förhoppningen är att kommunerna nu ska anpassa hyresnivån så att den blir rimligare. Tidigare har situationen i Flen setts över och nu står Eskilstuna på tur.

– Får vi upp en provning i Hyresnämnden, då faller de här hyrorna, säger Marcus Kjellin. Och faller de, så faller de inte bara för lägenheter som prövas, utan som direkt konsekvens för alla de här lägenheterna.

Carina Jansson på Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna i Eskilstuna är tacksam över Hyresgästsföreningens initiativ.

– Jag tycker det är jättebra. Vi inom FUB har aldrig funderat på att det kan vara en länk över huvud taget, som vi kan diskutera hyrorna med.

– Jag utgår ifrån att hyresnivåerna är rimliga utifrån den standard som är, säger Sven-Erik Åhlund som är områdeschef på Eskilstuna kommun.

Björn Söderbergh
bjorn.soderbergh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".