Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pengar till länets vägar

Publicerat onsdag 3 oktober 2001 kl 16.52
I dag presenterade regeringen sitt förslag till riksdagen om en satsning på vägar och järnvägar - den så kallade infrastrukturproposionen.
Vägverket ser nu större möjligheter till att förbättra vägstandarden de kommande åren eftersom de ekonomiska ramarna ökar. Det säger Roland Forsberg, direktör på Vägveket Region Mälardalen. Regeringens förslag till framtida satsningar på vägar och järnvägar innebär mer pengar till drift, underhåll och investeringar i Sörmland, men hur mycket Länsstyrelsen och Vägverket i Mälardalen kommer att röra sig med framöver blir klart i början av nästa år. Vägverket räknar dock med 60 miljoner extra för förbättringar av vägstandarden i Mälardalen nästa år. Arbetet med att få motorvägsstandard på den omdiskuterade ''felande länken'', alltså vägsträckan Härad-Grundbro på E20, kan påbörjas nästa år. Det säger vägverkets diretör Roland Forsberg. Enligt Forsberg finns det större möjligheter till en satsning på förbättringar av vägstandarden för länsvägarna än de nationella vägarna. Propositionen ger större möjligheter till en utbyggnad av ''förbifart Malmköping'' och ny anslutningsväg till Skavsta flygplats, men det är till exempel oklart hur östra förbifarten i Katrineholm kommer att prioriteras. Regeringen pekar inte ut höghastighetsbanan Nyköpingslänken i propositionen. Något som det funnits stora förhoppningar kring bland politiker och andra makthavare. Istället överlåter regeringen åt banverket att prioritera vilka järnvägssatsningar som ska göras i framtiden. Nyköpingslänken är en tänkt järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Linköping via Nyköping. Den nämns som ett exempel på en del i ett nytt järnvägssystemen, men inte förrän i slutet av planeringsperioden tror regeringen att det kan bli aktuellt för banverket att börja utreda. Det skulle innebära någon gång efter 2010. Landshövding Bo Holmberg säger i en kommentar att han hoppats på att regeringen skulle göra ett direkt ställningstagande för nyköpings-länken i propositionen, vilket regeringen alltså inte gör. Bo Holmberg ser ändå propositionen som en halv seger eftersom banverket fått uppdraget att före år 2015 börja utreda ett nytt järnvägssystem. I det nya järnvägssystemet kan Nyköpingslänken ingå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".