Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sörmländskt kustfiske i kris

Publicerat måndag 20 januari 2003 kl 12.45
Det sörmländska kustfisket är i en akut kris idag. Flera viktiga fiskarter minskar kraftigt liksom fångsterna. Bengt Jartberg från Sjösa utanför Nyköping har fiskat längs kusten i mer än 30 år:
Idag går diskussionerna höga om möjligheterna att driva igenom ett svenskt torskfiskestopp. Syftet med stoppet är att rädda torsken i Östersjön för att öka möjligheterna till småskaligt kustfiske istället för det storskaliga industrifisket som tär hårt på havets resurser. Och kustfisket i Sörmland behöver allt stöd det kan få - torsken försvann här som viktig fångsart för minst 10 år sedan. Enligt Fiskeriverket, så har de sörmländska kustfiskarnas fångster sammanlagt minskat med två tredjedelar de senaste tre åren - då det gäller vissa arter som aborre, strömming och lax så har minskningen varit ännu större. Bengt Jartberg från Sjösa utanför Nyköping har fiskat längs kusten i mer än 30 år. Då fanns ett femtiotal fiskare längs sörmlandskusten, idag uppskattar han att det finns ett 10-tal aktiva kvar även om fler har licens. Och idag skulle han aldrig rekommendera fisket som yrke.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".