Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sjukhus kan slås samman"

Publicerat fredag 23 november 2007 kl 14.05

Det kan bli en sammanslagning av Mälarsjukhuset i Eskilstuna och centrallasarettet i Västerås. Det säger Lars Andåker landstingsdirektör i Sörmland. På fredagen fattade den gemensamma nämnden för landstinget i Sörmland och Västmanland beslut om att ställa sig bakom tanken på en gemensam drift av sjukhusen. I beslutet uppmanas de båda landstingen att fatta principbeslut i ärendet första kvartalet nästa år.

Enligt landstingsdirektören Lars Andåker skulle en sammanslagning av sjukhusen spara pengar åt de båda landstingen, genom att de tillsammans blir mer effektiva.

– Det är väldigt bra att vi får ett beslut om vilken inriktning vi ska ta. Nu tar den politiska processen lite tid, men det är bra att verksamheterna får besked om att man måste förbereda sig på att det troligtvis blir ett sjukhus med en gemensam chef. Det kommer att påverka sjukvårdorganisationen i båda länen och sjukhusen väldigt mycket, det kommer bli ett sjukhus på två orter, med gemensamma vårdlinjer och chefer.

Lars Andåker tror att det kommer vara fördelar med ett gemensamt sjukhus.

– Jag tror det betyder mycket för rekryteringen i framtiden. Det kommer bli ett starkare Mälarsjukhus, som jag hoppas att det ska heta och starkare eftersom det blir ett medelstort sjukhus.

Vad betyder det för patienterna och personalen?

– Det är för tidigt att säga, men ibland kommer patienterna åka emellan och ibland personalen.

Ordföranden för den gemensamma nämnden för de båda landstingen, Torsten Källberg (fp) säger att det är mycket troligt att sjukhusen slås ihop.

– Ja, det kan man säga. Det är väldigt roligt. Det är ett stort steg, säger Torsten Källberg.

I beslutet uppmanas de båda landstingen att fatta ett principbeslut i ärendet under det första kvartalet nästa år.

På mötet på fredagen lade landstingens gemensamma samarbetsnämnd, DU-nämnden, fram ett förslag om att landstingen i Sörmland och Västmanland bildar ett kommunalförbund för en gemensam drift av Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Centrallasarettet i Västerås.

Det var en enig nämnd som ställde sig bakom förslaget. I nästa steg ska landstingsstyrelserna i Sörmland och Västmanland samt direktörer och divisionschefer träffas på ett seminarium för att diskutera hur man ska gå vidare. Det kommer att ske i slutet av januari. Torsten Källberg tycker att det var på tiden att ett samarbete blev av.

– Det var tid för det. Framförallt så är det här med regionbildningar och sånt som plockar fram det här med samarbeten över länsgränser och landstingsgränser. Det ligger väl i tiden, säger Torsten Källberg.

Enligt Lotta Finstorp (m) landstingsstyrelsens ordförande i Sörmlands landsting är det tveksamt med en sammanslagning.

– Jag vet att de tittar på detta, men jag kan inte säga varken ja eller nej för jag har för lite information. Vad menar man, vad innebär det med ett sjukhus på två ben, säger Lotta Finstorp (m) landstinsgstyrelsens ordförande.

Ett grundläggande problem och något som kan avgöra frågan om en sammanslagning på sikt är om Sverige ska delas in i färre regioner och i vilken region de båda länen då kommer kommer att ingå.

– Kommer hälso- och sjukvårdsfrågor finnas med där? Vill Västmanlands läns landsting tillhöra Stockholm-Mälardalen som vi i Sörmland vill. Det är en lång process om man ska göra detta. Att fördjupa samverkan för att så småningom gå ihop i ett samgående tar något eller några år i alla fall.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet i landstinget presenterade i veckan sin budget för nästa år och i förslaget finns en sammanslagning av de båda sjukhusen med

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".