Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Städföretag villiga diskriminera anställda

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 07.08

Flera stora och medelstora städföretag i Sörmland är beredda att diskriminera anställda med utländsk bakgrund. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland gjort.

Fyra av de sex företag vi pratat med kan tänka sig att på vår begäran se till att det inte kommer någon städare med invandrarbakgrund, när vi ringer upp som representant från ett företag som vill ha hjälp med städningen på vårt kontor.

Tre chefer på medelstora städbolag med verksamhet i Sörmland, en i Nyköping, två från Eskilstuna - samtliga är de alltså beredda att sortera bort städare med invandrarbakgrund när vi presenterar oss som ett nystartat IT-företag som behöver hjälp med dagstädning. Ett av företagen har verksamhet på flera orter i Sörmland.

Trots att städbolag ofta har en stor andel anställda med invandrarbakgrund så är de här företagen beredda att gå våra önskemål tillmötes om svenska städare.

Att på det sättet särbehandla anställda med invandrarbakgrund kan strida mot svensk lag.

Men det är inte bara i medelstora städföretag som det här förekommer. Även en driftschef i Eskilstuna från städföretaget ISS med verksamhet i hela landet är beredd att tillhandahålla enbart svenska städare.

Fastighetsanställdas förbund reagerar på städföretagens diskriminering av sina utländska anställda. Det facket reagerar mot är uttalandet från en driftchef på ISS, som säger att företaget är berett att skriva avtal om att skicka enbart svenska städare till företag som begär det.

– Det är konstigt att ett stort företag som ISS måste uttrycka sig på det sättet, säger Tomas Andersson, ordförande i förbundet i bland annat Sörmland.

Ett par av de städbolag vars företrädare sagt att de kan tänka sig att diskriminera sina egna anställda med invandrarbakgrund, tar nu kraftigt avstånd från de uttalanden, som företrädare för bolagen gjort i intervjuerna.

Städföretagen Sodexho och Samhall är de två företagen som klart och tydligt säger att de inte ställer upp på att diskriminera invandrare.

Vare sig Servum eller Miljöteamet vill kännas vid att bolaget sorterar bort invandrare på kundens begäran – både Tomas Östgren, vd i Miljöteamet och Cecilia Ingre, vd för städbolaget Servum, beklagar djupt hur deras platschefer uttalat sig.

Men i motsats till städbolagen Miljöteamet och Servum tar ISS som företag inte avstånd från agerandet. ISS försvarar istället driftchefens uttalande att sortera bort invandrare.

Vi har upprepade gånger sökt ledningen för Västmanlands städ och Flytttjänst för att erbjuda dem möjlighet att kommentera. Men företagets ledning har inte varit anträffbar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".