Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nattis pånytt i Strängnäs

Publicerat lördag 8 december 2007 kl 08.38

Strängnäs kommun planerar att införa barnomsorg på obekväm arbetstid från och med juli nästa år. Men det blir en tuff prövning för den förälder som önskar så kallat nattis. Politikerna väntas fatta beslut i frågan nästa vecka. 

Barnomsorg på kvällar, nätter och helger, ”nattis”, finns i olika former i flera kommuner i landet, bland annat Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping. Tidigare drogs detta in i Strängnäs. Idag är det visserligen två barn som har ”nattis” i kommunen, enligt tidigare beslut, men enligt ett förslag till barn- och utbildningsnämnden så ska kommunen ger fler den möjligheten och skapa en verksamhet där anställd personal så långt det är möjligt finns i barnets eget eller annat hem. 

Tidigare fick Strängnäs kommun kritik för att den av ekonomiska skäl ville dra in barnomsorg på obekväm arbetstid för två ensamstående föräldrar i Åker och Mariefred. Fallet fick stor uppmärksamhet när de föräldrarna protesterade och överklagade kommunens beslut.  

Regeringsrätten, den högsta instansen, slog i början av året fast att kommunerna  inte är skyldiga att ge den servicen, men rätten menade att kommuner inte kan fatta generella förbud utan ska göra en prövning i varje enskilt fall. 

I Strängnäs planerar kommunen ett ”nattis” i barnets eget hem så långt det är möjligt - som i Katrineholm där anställda jobbar i barnets hem eller i kombination med familjedaghem. Att ha en förskola som ”nattis” istället skulle bli dubbelt så dyrt har Strängnäs kommun räknat ut. 

Kommunen ska bedöma behovet och här tittar man exempelvis på om det finns sociala, medicinska eller arbetsrelaterade skäl. Grunden är att föräldern så mycket som möjligt ska försöka ordna barnomsorgen själv eller ändra arbetstiderna.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".