Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Äggproducent kovänder om olaglig bur

Publicerat lördag 8 december 2007 kl 10.49

Som en av landets sista äggproducenter har Dotetorps ägg i Strängnäs accepterat djurskyddslagens krav på hur hönsen ska hållas. Men vägen dit har varit lång, med både hot om böter på hundratusentals kronor och en polisanmälan mot företaget. Men nu kacklar hönorna på Fogdö igen - denna gång i godkända burar.

Ända sen den nya djurskyddslagen kom med krav på sittpinne, värprede och sandbädd i hönsburarna så har Dotetorps ägg i Strängnäs legat i strid med myndigheterna.

År 1998 investerade bolaget i nya burar som i princip var omoderna redan från början  och bolaget tvingades söka dispens för de oinredda burarna, vilket till en början beviljades.

Men våren 2003 så drogs dispenserna in, och Strängnäs kommun kom med stöd av jordbruksverket med krav på att antingen skulle burarna byggas om eller produktionen läggas ned. Dotetorp hotades också med vite, en form av böter på 300 000 kronor om produktionen fortsatte. 

I januari år 2004 så polisanmälde jordbruksverket Dotetorp för brott mot djurskyddslagen, eftersom burarna inte åtgärdats, men anmälan ledde aldrig till något åtal.

Men som en av landets allra sista äggproducenter så har Dotetorp tillslut krupit till korset och börjat bygga om sina kycklingstallar. Så närmare fem år efter det att burarna blivit stämplade som olagliga så är ett par av de sex hönshusen enligt VD Magnus Dotevall nu i full gång med hönsen på plats. Och resten ska vara i gång i vår.

Länsstyrelsen i Sörmland väntar nu på att få komma ut och kontrollera att de ombyggda burarna verkligen lever upp till djurskyddslagens krav på sittpinne, sandbädd och värprede, och bolaget väntar i sin tur på att få sin ansökan om bidrag för ombyggnaden till lagliga burar prövad.

Kvar ligger viteskravet på 300 000 kronor hos kammarrätten för avgörande. Dotetorps många överklaganden genom åren har gjort att bolaget hittills klarat sig undan utan att vitet kunnat dömas ut. Och eftersom burarna nu ändras är det inte osannolikt att frågan om vite helt faller.

Ombyggnaden innebär att antalet höns enligt Magnus Dotevall minskar från cirka 48 000 till 35 000.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".