Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ålen en hotad art ett måste på julbordet

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 07.02

Vid sidan om skinkan och lutfisken är det många sörmlänningar som vill ha en bit rökt ål på julbordet.
Men ålen är akut hotad och riskerar att helt försvinna från sjöar och åar, och biologerna anser att den därför bör fredas och allt fiske på den stoppas. 

SR Sörmland tog pulsen på några Nyköpingsbor utanför fiskhandeln och bland kunderna där var det inte ålen som lockade. Flertalet ratade ålen för att den var för fet, inte att den var hotad. En kund kunde inte avstå åtminstone en liten bit av den rökta ålen trots at hon var medveten om ålproblemen.

Kanske är det tur för ålen att den inte är så populär på julbordet.

För ålen är idag rödlistad och bedöms som akut hotad.

Enligt artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet har antalet ålyngel som kommer till Europa minskat med mer än 99 procent sen 1970-talet.

Ålen leker i Sargassohavet på andra sidan Atlanten och ynglen vandrar sedan över till bland annat svenska sjöar och vattendrag.

Här växer ålarna sedan till sig och mognar till vuxen ål.

Men minskningen i ålbeståndet är enligt artdatabanken lika stor i svenska vatten och de ålyngel som trots allt klarat sig hit och sedan som lekmogen ål ska tillbaka till Sargassohavet för att leka hotas att hackas i bitar i kraftverken i åar som Nyköpingsån.

Ålen hotas också av fisket - för trots att det svenska ålfisket de senaste åren reglerats, menar Mikael Svensson, artdatabankens expert på fisk, att situationen för ålen är kritisk.

– Det är katastrof. Ålen bör fredas och allt fiske stoppas, säger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".