Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om ålfiskestopp

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 16.10

Trots att ålen är akut hotad och det idag är tveksamt om den kommer att överleva som art, så får den fortfarande fiskas, och rökt ål är en delikatess på många sörmländska julbord. Länsstyrelsens fiskeriexpert Sten Nilsson menar att ett fiskestopp på ål skulle få stora konsekvenser för den småskaliga fiskeribranschen.

– Att ta till några drastiska åtgärder som får allvarliga och väldigt negativa konsekvenser för det småskaliga fisket det tror jag är dumt att göra, säger länsstyrelsens fiskeriexpert Sten Nilsson.

Enligt Nilsson så är det stora hotet mot ålen framförallt fisket av yngel i Sydeuropa, och i Sverige menar han, hotas den framför allt av de många mindre kraftverken som byggts i åar som Nyköpingsån.

Det svenska fisket är reglerat så att bara de yrkesfiskare som fiskar mest ål får fortsätta fiska.

Att ytterligare minska på fisket eller att sluta äta ål ser Sten Nilsson inga skäl till. Det skulle hota fisket för det 20-tal licensierade ålfiskarna som finns i Sörmland.

Men hans uttalande får kritik av Artdatabankens fiskexpert Mikael Svensson.
– Det är ju kvalificerat struntprat säger Mikael Svensson, fiskexpert på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet om Sten Nilssons resonemang.

– Hur ska vi kunna bevara förutsättningarna för ett framtida ålfiske genom att fortsätta fiska när vi vet att det inte går, frågar sig Svensson

Ålen är rödlistad som akut hotat och antalet ålyngel som varje år vandrar över från Sargassohavet till Europa har minskat med 99 procent.

För att ha någon chans att rädda ålen som art menar Mikael Svensson att det behövs ett totalt fiskestopp både i Sverige och i övriga Europa.

För att sätta press på politikerna tror han på en köpbojkott.
– Vi har ju sett att konsument kraften är stor och när det gäller ålen så är det uppenbart att det behövs, säger Svensson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".